Simbolično glasovanje o neovisnosti Katalonije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Španjolsko državno vijeće, najviše savjetodavno tijelo španjolske vlade, ocijenilo je u četvrtak da bi simbolično glasovanje o neovisnosti Katalonije koju ta pokrajina planira održati 9. studenoga bilo protuzakonito, rekla je glasnogovornica vlade u Madridu.

Vijeće je jednoglasno potvrdilo odluku da se planirano katalonsko savjetodavno izjašnjavanje osporava pred Ustavnim sudom. Španjolska vlada zatražila je u ponedjeljak mišljenje Vijeća, koje je najviše savjetodavno tijelo španjolske vlade i ono je odlučilo po hitnom postupku.

O katalonskom planu u petak treba raspravljati i vlada u Madridu, a ako odluči osporiti glasovanje dužna je zatražiti mišljenje Ustavnog suda. Samoupravna vlada Katalonije koju vodi nacionalist Artur Mas planirala je održati referendum o neovisnosti, no Ustavni sud presudio je 29. rujna da je takav referendum protuustavan. Tada je vlada te gospodarski snažne sjeveroistočne španjolske pokrajine od 7,5 milijuna stanovnika odlučila održati barem simbolično savjetodavno glasovanje. Madrid sada kani i taj plan srušiti pred Ustavnim sudom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter