Rusija privremeno zatvorila četiri McDonald'sa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruska agencija za zaštitu potrošača (Rospotrebnadzor) priopćila je u srijedu da je privremeno zatvorila četiri restorana američke supertvrtke za brzu prehranu McDonald'sa zbog "nepoštovanja sanitarnih propisa", javile su agencije i mediji.

"Brojna nepoštovanja sanitarnih propisa utvrđena su tijekom pregleda McDonald'sovih kafea u Moskvi od 18. do 20. kolovoza 2014.", ističe mjesna podružnica Rospotrebnadzora u ruskoj prijestolnici, javlja France Presse. Rad četiriju objekata tog lanca brze prehrane, među kojima je i restoran u samom središtu Moskve, na dva koraka od Kremlja, "privremeno je prekinut", dodaje se u priopćenju.

Prekršaj se odnosi na izbor namirnica i sanitarne uvjete u kafeima, rekao je isti izvor. Inspekcije McDonald'sovih kafea u Moskvi će se "nastaviti", dodaje se u priopćenju.

McDonald's je priopćio kako razmatra prigovore dodajući kako mu je "prioritet osigurati sigurne i kvalitetne proizvode", navodi BBC. Do zatvaranja dolazi usred sve većih napetosti između Rusije i Zapada zbog krize u Ukrajini. Zatvaranje je dio istrage McDonald'sovih prehrambenih standarda u Rusiji. McDonald's je rekao da su restorani na Puškinovu trgu, Trgu Manjež i Ulici Mira u Moskvi privremeno zatvoreni te kako "želi ponovno otvoriti te restorane što je prije moguće". Ruske sanitarne službe nerijetko optužuju da donose odluke po političkom diktatu.

Rusija je početkom kolovoza odlučila zabraniti uvoz većine prehrambenih proizvoda iz zemalja koje su uvele sankcije Moskvi. McDonald's je u Rusiju došao u siječnju 1990., posljednje godine postojanja Sovjetskog Saveza. Njegov prvi restoran u toj zemlji, u središtu Moskve, danas je jedan od najposjećenijih u svijetu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter