Rusija: Nove vojne vježbe na granici s Ukrajinom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruska vojska započela je nove vojne manevre na granici s Ukrajinom, kao odgovor na vojnu operaciju koju su pokrenule vlasti u Kijevu protiv proruskih prosvjednika na istoku zemlje, rekao je u četvrtak ruski ministar obrane Sergej Šojgu.

"Bili smo primorani reagirati na takav razvoj događaja", rekao je Šojgu. "Vježbe postrojbi iz vojnih okruga Jug i Zapad počele su", rekao je.

"Zrakoplovstvo leti u blizini granice", dodao je. Ministar je izrazio veliku zabrinutost zbog napada koje su pokrenule ukrajinske trupe protiv proruskih prosvjednika u Slavjansku, njihovoj utvrdi na istoku, u kojima je poginulo, po ukrajinskim izvorima, "do pet osoba".

"Već je dano zeleno svjetlo za korištenje vojske protiv civila... Ako se danas ne zaustavi taj vojni stroj, to će dovesti do velikog broja mrtvih i ranjenih", upozorio je Šojgu.

On je kazao da je više od 11.000 ukrajinskih vojnika poslano u operaciju protiv nešto više od 2.000 ljudi, što je nesrazmjer u snagama. Nešto ranije, predsjednik Vladimir Putin rekao je da je operacija Kijeva na istoku "težak zločin" i da će imati "posljedice". Nije pojasnio njihovu prirodu.
 

Ukrajina daje Rusiji 48 sati da objasni vježbe

Ukrajina je zatražila od Rusije, prema sigurnosnim dogovorima u okviru OESS-a, da objasni i pruži pojedinosti svojih vojnih vježba u blizini njezine granice u roku od 48 sati, priopćilo je u četvrtak ministarstvo vanjskih poslova.

U priopćenju u odgovoru na izjavu ruskog ministra obrane ranije u četvrtak u kojoj je najavio vojne vježbe povezane s napetostima u Ukrajini, ministarstvo je reklo da Rusija nastoji utjecati na napore Kijeva da suzbije militante na istoku zemlje.

Ono je reklo kako prema bečkom Dokumentu Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) ima pravo doznati koji su ciljevi i druge pojedinosti vježba u roku od 48 sati od svojega zahtjeva, što znači do 14 sati po srednjoeuropskom vremenu u subotu.

"Izvođenje ruskih vježbi u blizini ukrajinske granice može samo izazvati zabrinutost, posebice nakon nedavne izjave ruskog ministra vanjskih poslova koja sadrži nedvosmisleni nagovještaj o mogućnosti da ruske snage uđu na ukrajinski teritorij", reklo je ministarstvo.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je u srijedu Sjedinjene Države da stoje iza nereda u Ukrajini i rekao da će Moskva reagirati ukoliko njezini interesi ili interesi Rusa budu ugroženi. (Hina/AFP/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter