Rio de Janeiro: 40 tijela novorođenčadi u bolnici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Državno odvjetništvo u Rio de Janeiru priopćilo je u ponedjeljak da je zgroženo pronalaskom 40 fetusa i tijela novorođenčadi u mrtvačnici bolnice Pedro Ernesto kojom upravlja tamošnja vlada.

Neka tijela su bila ondje od 2009. a petnaestak ih još nije identificirano. "Ovo je poput filma strave! Sada je naša zadaća da ih dostojno i što prije pokopamo", rekla je za AFP državna odvjetnica Ana Cristina Huth Macedo. "Vodila sam istragu o jednom novorođenčetu kada sam otkrila ovaj užas" u ladicama hladnjače punim trupala, dodala je. Odvjetnica je još rekla da je u drugoj hladnjači u mrtvačnici pronađena "hrpa komada tijela, vjerojatno od amputacija".

Macedo je rekla da će se uprava bolnice, poznata po obavljanju visokorizičnih pobačaja, "morati očitovati o obama slučajevima". Ravnatelj bolnice Rodolfo Acatuassu Nunes je rekao u nedjelju navečer na TV Globo da su obitelji ostavile tijela novorođenčadi mrtvačnici.

"To je društveni problem, ljudi ne traže tijela svoje umrle djece", najčešće zbog toga što nemaju novca za ukop, rekao je direktor. Državno odvjetništvo će zatražiti da se sva trupla identificiraju putem DNK analize. Afera je izbila kada je sud zatražio od odvjetništva da istraži slučaj mrtvog nedonoščeta koje majka, ovisnica o cracku, nije htjela preuzeti. Bolnica je, kako zakon nalaže, obavijestila sud, ali je sud za malodobnike nakon godinu dana otkrio da dijete nije bilo pokopano i htjelo je ustanoviti razlog. "Morali smo doznati je li za to odgovorna obitelj ili bolnica", rekla je državna odvjetnica. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter