Raspored Trumpove inauguracije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Inauguracija Donalda Trumpa za 45. američkog predsjednika vrhunac je višednevnog festivalskog raspoloženja u glavnom gradu Washingtonu.

Već u četvrtak u 10.35 sati (16.35 po srednjoeuropskom  vremenu) počinju koncerti ispred spomenika  Abrahamu Lincolnu. U prvom dijelu programa neće biti zvijezda, a okupljene će zabavljati razni orkestri limene glazbe, zborovi, mažoretkinje.

Istoga popodneva, od 15.30 do 16 sati po mjesnom vremenu, Trump i njegov potpredsjednik Mike Pence sudjeluju na svečanosti polaganja vijenaca na Nacionalnom groblju Arlingtonu u čast svim palim američkim veteranima.

Između 16 i 18 sati (od 22 do ponoći po srednjoeuropskom)  Trump će biti na drugom dijelu koncerta ispred Lincoln Memoriala nazvanom "Učinimo  Ameriku ponovo velikom! Dobrodošli" koji će predvodiiti country zvijezde Toby Keith i Lee Greenwood, 'najjača' glazbena imena koja su se odazvala pozivu na inauguraciju. Trump će održati govor, a sve će završiti raskošnim vatrometom.

Izabrani predsjednik će prenoćiti u predsjedničkoj gostinjskoj kući Blair House, prekoputa Bijele kuće.

U petak ujutro Trump i Pence će prvo na misu u episkopalnu crkvu nedaleko od Bijele kuće, a potom će Barack Obama  i supruga Michelle ugostiti Trumpa i buduću prvu damu Melaniju na čaju u Bijeloj kući. Zatim će se zajedno uputiti na Capitol.

U 9.30 po mjesnom vremenu (15.30 po srednjoeuropskom) počinje inauguracijska svečanost. Nazoče je joj članovi Kongresa, suci Vrhovnog suda, diplomati i javnost. Trojica bivših predsjednika bit će među uzvanicima, Jimmy Carter, Bill Clinton i George Bush mlađi. Njegva oca neće biti jer je u bolnici zbog lošeg zdravlja. Na prisezi će biti i Trumpova protivnica Hillary Clinton.

U 11.30 počinju govori vjerskih čelnika, a potom će prisegu položiti potpredsjednik Mike  Pence.

Točno u podne (u 18 sati po srednjoeuropskom vremenu) priseže Donald Trump. Učinit će to s dvije Bibilije, svojom, koju mu je poklonila majka, i onom kojom se  koristio Abraham Lincoln za svoju inauguraciju.

Trump nakon toga drži inauguracijski govor, a svečanost završava u 12.30 sati.

U skladu s tradicijom Trump i Pence zatim odlaze na ručak u Kongres, a u 15 sati počinje parada Avenijom Pensylvania od Capitola do Bijele kuće. Trumpa i Pencea će pratiti oko 8000 sudionika parade, ponovo raznih orkestara, mažooretkinja, predatavnika  svih rodova američke vojske.

Od 19 do 23 sata Trump, Pence i njihove supruge sudjeluju na tri službena inauguracijska bala.

U subotu će novi predsjednik i njegov potpredsjednik od 10 do 11 sati (od 16 do 17 po srednjoeuropskom vremenu) biti na međukonfesionalnoj molitvi u nacionalnoj katedrali u Washingtonu, čime će službeno završiti inauguracijske svečanosti.

Sve će to skupa koštati oko 200 milijuna dolara. Očekuje se da će na inauguraciji biti između 700 i 900 tisuća ljudi, dvostruko manje nego što ih je bilo na prvoj Obaminoj, ali i mnogo više nego na prvoj Georgea W. Busha nakon prijepornih izbora 2000. godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter