Putinova stranka nadmoćno pobijedila na izborima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stranka Jedinstvena Rusija predsjednika Vladimira Putina nadmoćno je pobijedila na nedjeljnim parlamentarnim izborima, pokazuju prvi službeni rezultati objavljeni u ponedjeljak, no nizak odaziv pokazuje slabljenje entuzijazma za vladajuću elitu 18 mjeseci prije sljedećih predsjedničkih izbora.

Izbori za 450-članu Državnu Dumu prošli su bez ikakvih teškoća za vlasti koje su očajnički željele izbjeći ponavljanje masovnih prosvjeda koji su obilježili prethodne izbore, te potvrditi svoju dominaciju dok se Rusija suočava s najduljom gospodarskom krizom tijekom Putinove vladavine.

No mali odaziv sugerira da su se mnogi Rusi možda "isključili" iz sustava u kojemu Kremlj ima gotovo potpunu moć, a kojem se može postaviti pitanje o legitimnosti.

"Već možemo objaviti sa sigurnošću da je stranka osigurala dobar rezultat, da je pobijedila", rekao je Putin nakon što je glasanje završeno.

"Situacija je teška no ljudi i dalje glasaju za Jedinstvenu Rusiju", rekao je on na državnoj televiziji.

S prebrojanih 90 posto glasova, Jedinstvena Rusija je osvojila 54,3 posto glasova, osiguravši time najmanje 338 mjesta u 450-članom parlamentu, u odnosu na 238 mjesta u prethodnom sazivu, pokazuju rezultati objavljeni u ponedjeljak ujutro.

Slijede Komunisti i ultranacionalistička Liberalna demokratska stranka, sa 13,5 posto i 13,3 posto, te Pravedna Rusija koja je dobila 6,2 posto, prema objavljenim rezultatima izborne komisije.

Te četiri stranke, koje su činile dosadašnji saziv parlamenta a sve se vraćaju u Kremlj, bile su jedine koje su prešle izborni prag od pet posto.

Izbori su provedeni u vrijeme dok je potpora Putinu i dalje visoka oko 80 posto i vlasti računaju da će on bez problema pobijediti na predsjedničkim izborima za dvije godine.

Rezultati naznačuju da liberalne oporbene skupine neće ući u parlament, niti stranka Jabloko, niti stranka Parnas, koju vodi bivši premijer Mihail Kasjanov nisu osigurali dovoljno glasova da osvoje mjesto u parlamentu.

Premijer Dmitrij Medvedev sa sigurnošću je rekao da će njegova stranka osvojiti "apsolutnu većinu" u Dumi.

Iako je ukupan broj glasova za Jedinstvenu Rusiju bio viši od 49 posto, koliko je stranka osvojila 2011., odaziv je bio nizak, pogotovo u Moskvi i Sankt Peterburgu. Samo 47,8 posto glasača ispunilo je svoj listić, u odnosu prema 60 posto 2011., rekli su izborni dužnosnici. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter