Putin o stvaranju nove države na istoku Ukrajine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Moskva ne može stajati po strani gledajući kako po Ukrajini ubijaju ljude, rekao je u nedjelju ruski predsjednik Vladimir Putin u televizijskom intervjuu u kojem je prvi put spomenuo mogućnost stvaranja nove države na istoku Ukrajine.

"Mora vam biti jasno da Rusija ne može stajati po strani i gledati kako ubijaju ljude", rekao je Putin za televiziju Kanal 1. Rekao je da drži Zapad odgovornim za ukrajinsku krizu jer je, ne razmišljajući o posljedicama, podržao prosvjedni pokret kojim je u veljači "državnim udarom" srušen proruski predsjednik Viktor Janukovič. Upitan može li se predvidjeti kraj krize, Putin je odgovorio:

"Ne. To prije svega ovisi o političkoj volji sadašnjih ukrajinskih vlasti", javlja Reuters, pozivajući se na ruske agencije RIA i Itar-Tass. Prvi put je Putin jasno progovorio o mogućnosti buduće države na istoku Ukrajine u pokrajinama u kojima su proruski pobunjenici proglasili otcjepljenje od središnje vlasti u Kijevu, piše agencija AFP.

"Moramo odmah početi opsežne razgovore o pitanjima kao što su politička organizacija društva i stvaranje države na jugoistoku Ukrajine kako bismo zaštitili legitimne interese tamošnjeg stanovništva", rekao je. Dosad je Rusija tek pozivala na to da istočne ukrajinske pokrajine, nastanjene pretežito rusofonim stanovništvom, dobiju veću samoupravu u decentraliziranom saveznom sustavu. U tom interjvuu, snimljenom u petak, Putin nije spominjao prijetnju Europske unije novim sankcijama Rusiji zbog vojnog upletanja u sukob na istoku Ukrajine. Europski čelnici su u subotu navečer u Bruxellesu odredili tjedan dana za pripremu novih sankcija Rusiji.

Putinov glasnogovornik: Ukrajina treba ostati cjelovita

Glasnogovornik ruskoga predsjednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov rekao je u nedjelju da secesionističke proruske pokrajine trebaju ostati u sastavu Ukrajine i da se na istoku te zemlje vodi unutarnji sukob.

Peskov je to izjavio pošto su ruske agencije ranije u nedjelju citirale Putinovu izjavu u intervjuu za rusku televiziju, kad je prvi put govorio o stvaranju zasebne države na istoku Ukrajine.

"To nije sukob između Rusije i Ukrajine, to je unutarnji sukob u Ukrajini", rekao je Peskov novinarima.

Na pitanje treba li "Nova Rusija", a tim imenom proruski pobunjenici nazivaju područje koje žele otcijepiti, ostati u sastavu Ukrajine, Peskov je odgovorio - "Naravno".

Ruski Kanal 1 prije je objavio intervju u kojem je Putin rekao da Moskva ne može stajati po strani i gledati kako po Ukrajini ubijaju ljude.

"Moramo odmah početi opsežne razgovore o pitanjima kao što su politička organizacija društva i stvaranje države na jugoistoku Ukrajine, kako bismo zaštitili legitimne interese tamošnjeg stanovništva", citirale su ruske agencije Putinovu izjavu . (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter