Prvi slučaj ebole u Senegalu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Senegal je peta zemlja zapadne Afrike u kojoj je u petak zabilježen slučaj ebole, što je ujedno i prvi zabilježeni slučaj ove zarazne bolesti u toj zemlji, rekla je u petak ministrica zdravstva Awa Marie Coll Seck, dodavši kako je riječ o studentu iz susjedne Gvineje koji je odmah smješten u karantenu.

Coll Seck je na konferenciji za novinare kazala da se mladić u utorak prijavio na liječenje u senegalsku bolnicu u Dakaru. Nestao je prije tri tjedna dok je bio pod nadzorom u bolnici u gvinejskome glavnom gradu Conakryju jer je ranije bio u bliskome kontaktu s osobama koje su umrle od posljedica zaraze ebolom.

"Rezultati testova izvedeni u Institutu Pasteur u Dakaru pokazali su da je mladić pozitivan na virus ebole", rekla je ministrica te dodala kako će vlasti i zdravstveno osoblje učiniti sve da bi se ustanovilo kuda se mladić kretao i s kim je bio u kontaktu. U najsmrtonosnijem izbijanju ove bolesti od ožujka ove godine u jugoistočnoj Gvineji virus ebole usmrtio je 1550 ljudi. Većina je stradala u Gvineji, Siera Leoneu i Liberiji, dok je šest osoba umrlo u Nigeriji.

Eksperimentalni lijek ZMapp, koji je proizvela američka tvrtka Mapp Biopharmaceutical, upotrijebljen u liječenju dvoje američkih zdravstvenih radnika zaraženih ebolom u Liberiji. Kod njih je liječenje bilo uspješno, no zamjenik glavnog liječnika najveće liberijske bolnice umro je unatoč trenutnom poboljšanju nakon primitka jedne od triju posljednjih doza ZMappa.

I japanski znanstvenici nedavno su ponudili suradnju sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom te izrazili spremnost pridonijeti međunarodnim naporima u borbi protiv te bolesti. Japanska tvrtka Fujifilm Holdings Corp. i njezin američki partner MediVector pregovaraju s Američkom saveznom upravom za hranu i lijekove kako bi se proširila upotreba lijeka za gripu T-705 - favipiravire. Prema riječima glasnogovornika japanske vlade liječnici mogu hitno zatražiti T-705 i prije nego to odluči Svjetska zdravstvena organizacija. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter