Prve žrtve u Ukrajini u tri dana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukrajina je izvijestila u petak o prvim žrtvama u tri dana na istoku zemlje, što je zadalo udarac krhkom primirju, a predsjednik Petro Porošenko je izjavio da će Rusija predstavljati "vojnu prijetnju" čak i ako se primirje održi.

Vladine snage koje se bore protiv proruskih separatista na istoku zemlje počeli su povlačiti topništvo s bojišnice u četvrtak, što je znak da ukrajinska vojska smatra da se primirje koje je stupilo na snagu 15. veljače ipak poštuje.

Međutim, vojska u Kijevu je kasnije objavila da su tri vojnika ubijena u posljednja 24 sata nakon puna dva dana bez žrtava koja su bila probudila nadu da će se primirje održati.

"Čak i prema najoptimističnijem scenariju... vojna prijetnja s istoka nažalost će ostati", rekao je Porošenko pritom misleći na Rusiju u svom govoru na Sveučilištu nacionalne obrane.

Kijev i zapadne vlade optužuju Rusiju za slanje vojnika i oružja separatistima na istoku Ukrajine unatoč sporazumu o primirju postignutom u bjeloruskoj prijestolnici Minsku 12. veljače, a Moskva odbacuje optužbe.

Stanje u zoni sukoba bilo je "relativno mirno" tijekom noći, rekao je glasnogovornik ukrajinske vojske Anatolij Stelmah iako je izvijestio o izoliranim napadima pobunjenika na položaje ukrajinskih vojnika.

Ukrajina je nastavila povlačiti svoje oružje u petak, ali će vojska ostati u stanju visoke pripravnosti za slučaj nove ofenzive separatista, rekao je glasnogovornik ministarstva obrane Serhij Galuško. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter