Privremeni sporazum Kijeva i Moskve o izvozu plina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kijev i Moskva u petak su se u Berlinu dogovorili o ponovnom slanju ruskoga plina Ukrajini, pri čemu Kijev Gazpromu do kraja prosinca mora platiti 3,1 milijardi dolara, izvijestio je neimenovani europski povjerenik.

Prema tom privremenom sporazumu, koji još trebaju odobriti ukrajinska i ruska vlada, Gazprom je Ukrajini spreman isporučiti najmanje pet milijarda prostornih metara plina u predstojećih šest mjeseci, rekao je europski povjerenik za energetiku Guenther Oettinger na konferenciji za novinare u Berlinu nakon trilateralnog sastanka Rusije, Ukrajine i EU-a. Novi sastanak predviđen je krajem idućeg tjedna u glavnome njemačkom gradu. Tada je predviđen konačni dogovor.

Oettinger je rekao i da su veliki izgledi da se sve strane slože s privremenim sporazumom nakon pregovora u kojemu je posredovao EU. Ruski ministar energetike Aleksander Novak rekao je da bi privremeni sporazum mogao biti osnova za rješenje tijekom zime, isko će Rusija Ukrajini plin slati tek nakon što stigne prva uplata. Dogovoreno je da Kijev dvije milijarde dolara plati do kraja listopada, a preostali dio d kraja godine.

Novak je u petak ujutro prije početka pregovora u Berlinu u razgovoru za njemački list Handelsblatt upozorio da će se sve članice EU-a koje dobiveni ruski plin ponovno izvoze Ukrajini suočiti s prekidima isporuke, a Mađarska je već prekinula isporuku plina Ukrajini. Samo dan nakon što je mađarski plinski operater FGSZ obustavio isporuku plina Ukrajini, mađarski premijer Viktor Orban u petak je rekao da njegova zemlja već ima zajamčen dogovor o povećanom uvozu plina iz ruskoga Gazproma.

U programu javnog radija rekao je da je razgovarao s izvršnim direktorom Gazproma Aleksejem Millerom te da je ta tvrtka pristala na isporuku povećane količine plina koja će omogućiti povećanje razine uskladištenog plina u predstojećih nekoliko tjedana. Mađarski je potez izazvao prosvjed ukrajinskog Naftogaza koji je svoje mađarske partnere pozvao da poštuju ugovorne obveze i EU-ove zakone, a predstavnici Europske komisije u petak su podsjetili službenu Budimpeštu na obvezu opskrbe Ukrajine plinom, reagirajući tako na odluku mađarskog plinskog operatera o suspenziji isporuke.

"Naša je poruka jasna: od svih zemalja članica očekujemo da olakšaju opskrbu plina u obrnutom smjeru", što bi EU-u omogućilo preprodaju ruskog plina Ukrajincima, rekla je glasnogovornica Komisije Helen Kearns. Takav je dogovor postiglo Europsko vijeće u cilju ravnomjerne energetske sigurnosti", podsjetila je.

"Ništa ne sprečava europske tvrtke da slobodno raspolažu plinom kupljenim od Gazproma... uključujući i mogućnost prodaje istog plina trećim zemljama, a među njima je i Ukrajina", istaknula je, pošto je ruski Gazprom upozorio EU da preprodaju plina smatra protuzakonitom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter