Primirje u Siriji nastupa u ponoć

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Primirje u Siriji, kojega su jamci Rusija, Turska i Iran, stupa na snagu u ponoć na petak te isključuje pobunjenike koje Vijeće sigurnosti UN-a svrstava u terorističke skupine, objavili su u četvrtak ruska i sirijska vlada te pobunjenici nakon potpisivanja sporazuma.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka s ministrima obrane Sergejem Šojguom i vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao da su potpisana tri dokumenta koja otvaraju put za rješenje sirijske krize, prenosi agencija Reuters.

"Odluka o prekidu sukoba je donesena u svrhu stvaranja povoljnih uvjeta za podršku političkom rješavanju sirijske krize", objavio je zapovjednik sirijske vojske, a prenijela državna novinska agencija SANA.

"Tri su dokumenta potpisana: prvi je između sirijske vlade i i oružane oporbe o prekidu vatre na cijelom sirijskom teritoriju", rekao je Putin, prenosi agencija AFP.

Drugi dokument odnosi se na primjenu mjera za nadzor prekida vatre.

"Treći dokument je izjava o spremnosti (strana u sukobu) da počnu mirovne razgovore kako bi se riješila sirijska kriza", rekao je Putin.

"Sporazum koji smo potpisali, je naravno, krhak, za njega je potrebna posebna pozornost i sudjelovanje... Ali nakon svega, to je vrijedan rezultat našeg zajedničkog rada, napora ministarstava obrane i vanjskih poslova, naših partnera u regiji", rekao je Putin. 

Sirijska oporba koja je potpisala sporazum objavila je da se primirje ne odnosi na područja koja nadzire takozvana Islamska država (IS), niti na front Al-Nusru i s njima povezane skupine, a to je ranije potvrdila i sirijska vlada.

Ruski ministar Šojgu je naglasio da se primirje ne odnosi na IS, ali i na skupinu Fatah al-Sham, prenijeli su ruski državni mediji.

Sirijsko primirje će se tako odnositi na više od 60.000 pobunjenika, istaknuo je  Šojgu.

Rusija, Turska i Iran će jamčiti da se to "krhko" primirje poštuje, rekao je Putin, prenosi dpa.

Ruski predsjednik je najavio i smanjivanje ruske vojne nazočnosti u Siriji.

"Slažem se s prijedlogom ministarstva obrane o smanjivanju naše vojne nazočnosti u Siriji. Međutim, apsolutno ćemo nastaviti našu borbu protiv međunarodnog terorizma", naglasio je.

Ministar Lavrov je izrazio nadu da će se SAD pod novoizabranim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, koji stupa na dužnost krajem siječnja, pridružiti ruskoj inicijativi u Siriji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter