Pride: Srbija pokazala da može spriječiti nasilje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Država je pokazala da može spriječiti nasilje kada to hoće, istaknuli su u ponedjeljak u Beogradu organizatori Parade ponosa na kojoj je u nedjelju, uz iznimne sigurnosne mjere, u središtu grada sudjelovalo oko 1.500 ljudi.

O sigurnosti sudionika mimohoda brinulo se oko 7.000 policajca u pet sigurnosnih prstenova, a organizatori naglašavaju kako je "Pride bio uspješan" jer je, unatoč tenzijama stvorenim u javnosti i nazočnosti velikog broja policajaca, prošao bez ozbiljnijih incidenata.

"Ljudska prava su proces koji se dugo ostvaruje... Sad je najvažnije da se kontinuitet Pridea održi i to će biti naš najveći izazov", poručio je na tiskovnoj konferenciji Boban Stojanović iz organizacijskog odbora ovogodišnjeg Pridea.

On je istaknuo da je u određenoj mjeri "razbijena sprega nasilja i institucija" i da je "država pokazala da ‘može kada hoće’, ali da to nije dovoljno", već da treba održati kontinuitet i o pravima pripadnika LGBT zajednice govoriti cijele godine.

Organizatori Parade ponosa istaknuli su i da su uvaženi pojedini njihovi zahtjevi, a jedan od njih je i usvajanje Deklaracije protiv homofobije, koju bi trebali pripremiti s resornim povjerenstvom Skupštine Srbije, a olakšavajuća je okolnost i to što su političari svojim izjavama "jasno i na pravi način osuđivali homofobiju, netoleranciju i nasilje".

"Nadamo se da će tako biti cijele godine", rekao je Goran Miletić iz organizacijskog odbora.

Parada ponosa u Beogradu u nedjelju je organizirana bez ozbiljnijih incidenata, a oko 1.500 sudionika osiguravalo je oko 7.000 policajaca, pripadnika žandarmerije i protuterorističkih jedinca MUP-a Srbije, dok je grad stalno nadlijetao policijski helikopter.

Šef Delegacije EU u Srbiji Michael Davenport ocijenio je Paradu ponosa kao "bitan korak u zaštiti temeljnih ljudskih prava u Srbiji".

Unatoč tenzijama koje su danama pratile pripreme za Pride, nakon jučerašnjeg uspješno organiziranog mimohoda, vijest dana za većinu medija u Srbiji, poglavito tabloida, bila je da su pripadnici Žandarmerije pretukli Andreja Vučića, brata srbijanskog premijera Aleksandra Vučića.

Andrej Vučić je s dvojicom tjelohranitelja, za koje je srbijanski premijer na tiskovnoj konferenciji rekao da su "iz njegova osiguranja", pretučen u jednoj od ulica koje vode u središte Beograda gdje se održavala Parada ponosa. Po neslužbenim tvrdnjama, njih su trojica odbili pokazati iskaznice žandarmeriji, dok su, također po neslužbenim saznanjima, u automobilu posjedovali "duge cijevi".

Istragu o tom incidentu zatražio je i ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović, nakon što je u javnosti stvoren pritisak da se ispita pod kojim je okolnostima žandarmerija reagirala i jesu li prekoračene ovlasti, kako je jučer ustvrdio Aleksandar Vučić, pravdajući policiju i žandarmeriju da su bili nervozni jer su "vjerovatno radili posao koji im nije po volji". "Vjerojatno ćemo te policajce suspendirati do kraja istrage. Nema opravdanja za ovakvo djelo", rekao je Stefanović.

Najavljujući detaljnu istragu, ministar policije rekao je da "nijedan slučaj neće biti stavljen u ladicu". "Tijekom ovog i idućeg mjeseca imat ćemo rezultate o svemu što smo obećali", rekao je Stefanović u povodu tog incidenta.

Na društvenim mrežama u ponedjeljak se postavljaju pitanja po kojoj osnovi Vučićev brat ima pravo na tjelohranitelje i imaju li oni pravo nositi "duge cijevi". (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter