Presuda Mubaraku odgođena za studeni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sud na kojemu se vodi obnovljeni postupak protiv bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka zbog sudjelovanja u ubojstvu stotina prosvjednika tijekom narodne pobune u kojoj je početkom 2011. svrgnut s vlasti, odgodio je presudu za 29. studenoga.

Bivši predsjednik krhka zdravlja, kojemu je 86 godina, u kolicima i sa svojim uobičajenim sunčanim naočalama, mirno je u ograđenom prostoru za optuženike saslušao suca koji je rekao da nije imao dovoljno vremena da napiše obrazloženje svoje presude na 2000 stranica. Nakon toga je prepraćen natrag u vojnu bolnicu u Kairu gdje je u kućnom pritvoru.

Isti sud, u zgradi policijske akademije u Kairu, treba njemu i dvojici njegovih sinova, Alai i Gamalu, suditi za korupciju. Mubarak je u svibnju osuđen na tri godine zatvora na jednom drugom suđenju za korupciju.

Bivšem predsjedniku se sudi za sudjelovanje u ubojstvu stotina prosvjednika u osamnaestodnevnoj narodnoj pobuni početkom 2011., kao i njegovu bivšem ministru unutarnjih poslova Habibu al Adliju i šestorici visokih dužnosnika sigurnosne službe. U prvom sudskom postupku u lipnju 2012. osuđen je na kaznu doživotnog zatvora, ali je presuda poništena iz proceduralnih razloga pa je postupak obnovljen.

U lipnju 2012. na prvim demokratskim predsjedničkim izborima u Egiptu izabran je civilni i islamistički predsjednik Muhamed Mursi. Ti su izbori trebali označiti kraj razdoblja vojne vladavine. Danas je Mursi, kojega je vojska srušila godinu dana nakon velikih prosvjeda, u zatvoru i prijeti mu smrtna kazna.

Vojska se vratila na vlast u osobi bivšeg vojnog zapovjednika Abdela Fataha al Sisija koji je koncem svibnja 2014. izabran za predsjednika. Sisi u svojoj politici daje prednost stabilnosti na uštrb sloboda. Stanovnici uvelike podupiru takvo stajalište nakon trogodišnjeg kaosa i gospodarske stagnacije. Egipat je nakon Mursijeva rušenja sučeljen s džihadističkim napadima na redarstvene snage. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter