U nepalskom potresu broj mrtvih prešao 2400

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Liječnici su u nedjelju izveli stotine pacijenata na ulice nepalskog glavnog grada kada je naknadni potres uzdrmao bolnice i zgrade već oštećene u potresu u kojem je poginulo više od 2400 ljudi.

Agencije pišu o bolesnim i ozlijeđenim ljudima koji leže na ulici ispred sveučilišne bolnice Kathmandu. Liječnici su nakon današnjeg snažnog potresa bili prisiljeni ispred bolnice podići šator u kojemu je priručna operacijska dvorana, kako bi ondje pružili pomoć najugroženijima. Naknadni potres jakosti 6,7 po Richteru izazvao je još lavina na Himalajama nakon subotnjeg jakosti 7,9 koji je prouzročio najgoru katastrofu na Mount Everestu i najjači je od onoga iz 1934. u kojem je poginulo 8500 ljudi.

"Ovdje imamo samo jednu operacijsku dvoranu, a trebalo bi nam ih bar 15", kazao je kirurg ortoped Dipendra Pandey, dodajući da je od subote sa suradnicima obavio 36 vrlo teških operativnih zahvata. Dužnosnici izvješćuju da su privatne i državne bolnice prepune te da se pacijentima pomoć pruža izvan njih. Susjedne zemlje poslale su vojne zrakoplove sa sanitetskom opremom, vodom i hranom, no humanitarnim agencijama u takvim se uvjetima teško organizirati. Otegotnu okolnost predstavlja oblačno vrijeme, a današnji snažan potres privremeno je blokirao zračnu luku Kathmandu.

Zbog klizišta su blokirane i brojne ceste. Vlasti su objavile da je u potresu u Nepalu poginulo 2460 ljudi, a policija kaže da je ozlijeđeno 6492. Najmanje 1100 je poginulo u glavnom gradu Kathmanduu. U lavini koju je izazvao prvi potres u subotu poginulo je 17 alpinista na Everestu što je najveći broj mrtvih na najvišoj planini na svijetu u bilo kojoj nesreći do sada. Izvješćeno je da je 66 ljudi poginulo u susjednoj Indiji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter