Potraga za nestalima u brodolomu, sve manje nade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Spasioci su u četvrtak ujutro udvostručili napore u pronalaženju preživjelih u brodolomu trajekta u vodama ispred južne obale Južne Koreje, dok se gotovo 300 osoba još uvijek smatra nestalima, a nade za njihovo spašavanje smanjuju se iz sata u sat.

Devet tijela je pronađeno, spašeno je 179 ljudi, a sudbina 287 osoba još nije poznata. Na brodu je bilo ukupno 475 ljudi, od kojih 325 srednjoškolaca, objavila je u četvrtak obalna straža.

Trajekt s više paluba potonuo je u srijedu ujutro na putu prema otoku Jejuu sa stotinama srednjoškolaca na palubi, koji su bili na školskom izletu.

Spasioci su radili čitavu noć uz svjetlost moćnih reflektora, no silina struja i smanjena vidljivost pod vodom spriječili su ronioce da uđu u uronjenu olupinu.

- Nisu mogli ući u kabine, kazao je glasnogovornik obalne straže.

Spasioci se još nadaju naći preživjele u dijelovima gdje je ostalo zraka te je važan svaki sat. Tri ogromne dizalice raspoređene su na licu mjesta u pokušaju da podignu olupinu.

Sewol, brod od 6.825 tona, potonuo je dvadesetak kilometara od južne obale, u pomorskoj zoni punoj otočića. Iz vode viri još jedino kobilica. Uzroci nesreće nisu poznati, ali putnici daju naslutiti da je trajekt udario o podmorski greben.

Trajekt je osiguravao vezu između luke Incheona i otoka Jejua. Meteorološki uvjeti su bili dobri, objavila je obalna straža.

Ovakve su nesreće rijetkost u Južnoj Koreji gdje stotine trajekata svakodnevno plove između obale i otoka. No, u listopadu 1993. je tristo ljudi izgubilo život u prevrtanju broda ispred južnokorejske zapadne obale. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter