Pjongjang možda priprema četvrti nuklearni pokus

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Južna Koreja objavila je u utorak da je primijetila povećanu aktivnost na mjestu nuklearnih pokusa u Sjevernoj Koreji, što je po Seulu znak da Pjongjang priprema četvrti nuklearni pokus uoči posjeta američkog predsjednika Baracka Obame.

"Naša vojska trenutačno primjećuje mnoštvo aktivnosti na postrojenju za nuklearne pokuse Punggye-ri i oko njega", izjavio je glasnogovornik južnokorejskog ministarstva obrane Kim Min-Seok novinarima.
 
Sjevernokorejski nuklearni program dosegnuo je stadij koji mu omogućuje da provede pokus "kad želi", čim vlast u Pjongjangu donese naredbu, dodao je glasnogovornik ministarstva.
 
Politički analitičari i tisak ocjenjuju da bi se Pjongjang mogao odlučiti za provokaciju tijekom posjeta američkog predsjednika.
 
"Ocjenjujemo da bi Sjever mogao iznenada provesti nuklearni pokus ili se praviti da ga provodi", izjavio je Kim Min-Seok, ističući da je glavni stožer oformio posebnu ekipu za praćenje stanja.
 
Pjongjang je žestoko kritizirao u ponedjeljak posjet Baracka Obame nazivajući ga "opasnim" činom koji bi mogao izazvati eskalaciju tenzija i "potaknuti utrku za nuklearnim naoružanjem" na Korejskom poluotoku.
 
Sjeverna Koreja izvela je tri nuklearna pokusa, u listopadu 2006., svibnju 2009. i veljači 2013. godine. Ujedinjeni narodi su zabranili te pokuse koji su svaki put vodili sve težim sankcijama međunarodne zajednice protiv Sjeverne Koreje.
 
Analitičari smatraju međutim malo vjerojatnim održavanje četvrtog pokusa prilikom Obamina posjeta, ocjenjujući da Pjongjang nastoji prvenstveno izazvati negodovanje. (Hina) 

Podijeli: Facebook Twiter