Pionirski pothvat vratio hod paraliziranom muškarcu

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Muškarac koji je nakon napada nožem ostao paraliziran od struka na dolje, uspio je ponovno pokrenuti svoje noge zahvaljujući pionirskom zahvatu poljskih liječnika koji su pacijentu presadili živčane stanice iz nosa u leđnu moždinu, što je plod dvanaestogodišnjih istraživanja.

Bugarin Darek Fidyka prva je osoba na svijetu koja se oporavila nakon što su mu bili potpuno prerezani živci u leđnoj moždini, navodi se u članku objavljenom u utorak u znanstvenom časopisu Cell Transplantion.

"Za mene je ta operacija daleko dojmljivija od prvih Čovjekovih koraka na Mjesecu", rekao je profesor Geoffrey Raisman s Neruološkog instituta pri University College de Londres (UCL). Fidyka može sada hodati uz pomoć hodalice, upravljati vozilom i vratiti se normalnom životu, četiri godine nakon napada.

"Kada se to počelo vraćati, osjetio sam kao da ponovno počinjem živjeti, kao da sam se ponovno rodio. To je nevjerojatan osjećaj, teško ga je opisati", rekao je Fidyka u emisiji Panorama BBC. Operaciju je izvela ekipa poljskih liječnika koje je predvodio dr. Pawel Tabakow sa sveučilišta u Wroclawu. Kirurzi su upotrijebili olfaktivne stanice iz nosa pacijenta i na njima su uspjeli razviti tkivo prerezanih živčanih stanica.

"Dvanaest godina istraživali smo kako pomoći pacijentima kojima su potpuno prerezani živci u leđnoj moždini te su osuđeni do kraja života na invalidska kolica", rekao je dr. Tabakow. Ta tehnika koju je otkrio UCL, dala je ohrabrujuće rezultate u laboratoriju no nije još nikada bila uspješno primijenjena na čovjeku.

"Vjerujemo da je taj postupak kapitalno otkriće i bude li se razvio unijet će povijesnu promjenu u život osoba s povređenom leđnom moždinom", rekao je dr. Geoffrey Raisman. Istraživanje je financirala Zaklada Nicholls Spinal Injury Foundation (NSIF) i Britanska zaklada za matične stanice. Konkretno, liječnici su transplantirali epitelne olfaktivne stanice (OEC) na leđnu moždinu. Ubrzigano je oko 100 mikroinjekcija OEC-a ispod i iznad povrede što je omogućilo da se prerezani živci obnove i spoje.

Četiri tanke trakice živčanog tkiva uzetih sa zgloba presađeno je na 8-milimetarsku prazninu na lijevoj strani leđne moždine. Znanstvenici vjeruju da su OEC stanice stvorile most koji je omogućio spajanje vlakana iznad i ispod ozljede. "Pacijent sada može pomicati kukove, a mišići njegove lijeve noge znatno su se oporavili", rekao je liječnik te dodao "Još ne pleše, ali je apsolutno oduševljen". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter