Parade ponosa u Rimu i Bukureštu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Deseci tisuća homoseksualaca obilježili su u subotu na ulicama Rima tradicionalni "Roma Pride", tražeći od vlade priznavanje istospolnih zajednica, dok je u Bukureštu oko 400 ljudi sudjelovalo na mimohodu u korist prava homoseksualaca.

Lijevo orijentirani gradonačelnik Rima Ignazio Marino je na početku parade ponovio obećanje iz svoje kampanje da će se vrlo brzo usvojiti plan legalizacije civilnih zajednica istospolnih parova. To je drugi put da je jedan rimski gradonačelnik sudjelovao na toj manifestaciji. Prije Marina je Francesco Rutelli, također socijaldemokrat, sudjelovao na prvoj paradi ponosa u Rimu.

U Italiji traje oštra rasprava gdje Katolička Crkva želi zaustaviti legaliziranje istospolnih zajednica, kao što se dogodilo u Francuskoj i Španjolskoj. Predsjednika vlade Mattea Renzija udruge za zaštitu manjinskih prava optužuju da je pretjerano oprezan u pogledu te teme. Na paradi u Bukureštu, na kojoj su se vijorili natpisi "Mržnja šteti društvu" i "Homofobija uništava živote" sudjelovali su i veleposlanici Nizozemske i Švedske, kao i predstavnici veleposlanstva SAD-a.

"Želimo jednakost i civilnu zajednicu. Država ne priznaje naša prava i to ne donosi nikakvu korist zemlji, a uvelike šteti članovima homoseksualne zajednice", rekao je na paradi predsjednik udruge za zaštitu seksualnih manjina u Rumunjskoj "Accept" Cosmin Bebu-Vijianu.

"Nadam se da će se barem uz pritisak međunarodne zajednice stvari razvijati kao na zapadu, a ne prema stajalištu (ruskog predsjednika) Vladimira Putina", dodao je. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter