Papa Franjo u lipnju u posjetu Sarajevu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Papa Franjo u nedjelju je objavio da će 6. lipnja posjetiti Sarajevo, grad mučenik sukoba na Balkanu devedesetih, kako bi ondje propovijedao mir i međureligijski dijalog.

"Draga braćo i sestre, želim vam objaviti da ću u subotu, 6. lipnja, doći u Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine", izjavio je Papa na molitvi angelusa na Trgu svetog Petra. "Već sad vas molim da molite da moj posjet tim dragim ljudima bude ohrabrenje katoličkim vjernicima, da posije dobro i da pridonese učvršćenju bratstva i mira, međuvjerskog dijaloga i prijateljstva", rekao je Papa.

Sarajevo je u travnju 1997. posjetio papa Ivan Pavao II koji je tada bio već narušena zdravlja. Tijekom duge mise održane na otvorenom poljski je papa pozvao na izmirenje i na oprost. Papa Franjo u posjet Sarajevu pozvan je još prošle godine tijekom obilježavanja stogodišnjice ubojstva Franja Ferdinanda, događaja koji je bio povod početku Prvoga svjetskog rata. To će biti njegovo drugo putovanje u jednu balkansku zemlju, s obzirom na to da je u rujnu prošle godine posjetio Albaniju. Argentinski Sveti Otac, angažiran na reformi Kurije tijekom 2015. predvidio je desetak putovanja, no pojedinosti još nisu poznate. Nakon turneje u siječnju po Šri Lanki i Filipinima u srpnju će posjetiti Ekvador, Boliviju i Paragvaj, a u rujnu Sjedinjene Države. Izrazio je i želju da krajem godine posjeti Srednjoafričku Republiku i Ugandu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter