Pahor: Nastaviti tijesnu suradnju dviju država

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenija i Hrvatska trebaju nastaviti tijesnu suradnju bez obzira na to što o nekim pitanjima, primjerice o arbitraži za rješenje granice, imaju suprotstavljena stajališta, kazao je slovenski predsjednik Borut Pahor prilikom susreta s hrvatskim ministrom vanjskih i europskih poslova Mirom Kovačem u utorak u Ljubljani.

Slovenski predsjednik iznio je ovo stajalište hrvatskom šefu diplomacije primivši ga uoči njegovih razgovora sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Karlom Erjavcem, objavio je Pahorov ured.

Sve dok arbitražni proces traje, za međusobne odnose ne treba brinuti, ocjena je slovenskog predsjednika.

Arbitražni sporazum dviju država sklopljen je 2009. godine, kad je Pahor bio predsjednik vlade, a Hrvatska bila u procesu pregovora o članstvu u Europskoj uniji, no radi se o međunarodnom ugovoru, a međunarodne obveze po načelu Pacta sunt servanda treba ispunjavati, kazao je Pahor te dodao da bi Hrvatska pritom trebala uvažiti i činjenicu da je arbitražni sporazum Pahor-Kosor u Sloveniji prošao i odlučivanje na referendumu.

Slično je stajalište nakon razgovora sa šefom hrvatske diplomacije iznio i Erjavec, dodavši da u pozicijama glede načina rješavanja graničnog pitanja nema pomaka jer Slovenija ne razmišlja o drugom načinu rješenja osim kroz arbitražu, dok Hrvatska predlaže razgovore o bilateralnom rješenju u duhu prijateljstva i međunarodnog prava.

Kovač je kazao kako je uvjeren da se do rješenja na taj način može doći te da do toga treba doći postupnim koracima, ne opterećujući odnose neriješenim pitanjem granice kao posebnim segmentom, da se ne treba osvrtati na prošlost i proces iz kojega je Hrvatska izašla jer, kako je rekao, "život ide dalje", istaknuvši da je suradnja na gospodarskom i mnogim drugim područjima odlična.

Erjavec se složio da diplomatsku komunikaciju i unapređenje odnosa treba održavati, jer je to i posao diplomacije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter