Oscar Pistorius dobio pet godina zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Južnoafrička sutkinja osudila je u utorak slavnog paraolimpijca Oscara Pistoriusa na pet godina zatvora za ubojstvo iz nehata njegove djevojke Reeve Steenkamp na Valentinovo prošle godine, prenose agencije.

Nakon izricanja presude na jednom od najeksponiranijih suđenja za ubojstvo u nedavnoj povijesti, 27-godišnjeg Pistoriusa odveli su policijski časnici u ćeliju ispod sudnice u Pretoriji. Pistorius je brisao oči dok mu je sutkinja Thokozile Masipa izricala kaznu nakon što je u rujnu proglašen krivim za ubojstvo iz nehata. Masipa - tek druga žena sutkinja u Južnoafričkoj Republici - izjavila je da presuda mora biti "poštena i pravedna za društvo i za optuženoga", prenosi Reuters. Zasad nije reagirao nitko od članova obitelji Pistorius, niti se oglasila obitelj Reeve Steenkamp.

"Pravda je zadovoljena", izjavio je Dup De Bruyn, odvjetnik obitelji Steenkamp. Pistoriusov odvjetnik Barry Roux je kazao kako očekuje da će osuđeni sportaš odslužiti samo 10 mjeseci od petogodišnje zatvorske kazne te da će ostatak provesti u kućnom pritvoru. Međutim, južnoafričko tužiteljstvo vjeruje da će on provesti u zatvoru najmanje trećinu svoje kazne - 20 mjeseci. Po optužbi za ilegalno posjedovanje oružja, za što je također proglašen krivim, Masipa je izrekla Pistoriusu trogodišnju uvjetnu kaznu. Sutkinja Masipa je prihvatila Pistoriusovu verziju događa i najpoznatijeg svjetskog sportaša s hendikepom proglasila krivim za ubojstvo iz nehata, premda je optužba tvrdila da je riječ o ubojstvu s predumišljajem.

Masipa je ustvrdila da je Pistorius zabunom ubio Steenkamp pucajući kroz zatvorena vrata kupaonice u njihovoj kući. Sutkinja je rekla da je Pistorius postupio nepromišljeno kada je ispalio četiri metka iz pištolja, ali da je pucao u uvjerenju da je unutra uljez. Prema južnoafričkom zakonu, maksimalna kazna za ubojstvo iz nehata je 15 godina zatvora. Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC) priopćio je da bi se Pistorius mogao vratiti natjecanju nakon što odsluži kaznu. Najpoznatiji svjetski sportaš s tjelesnim hendikepom, poznat i kao Blade Runner, postao je prvi sportaš s amputacijom koji je nastupio na Olimpijskim igrama u Londonu i to na 400 metara plasiravši se u polufinale, a na Paraolimpijskim igrama je ukupno osvojio šest zlatnih medalja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter