Ognjenović: Nijemcima se nakon napada ne da putovati

Selimir Ognjenović  Arhiva
Selimir Ognjenović Arhiva

Napad u Muenchenu koji je uzdrmao njemačku javnost definitivno nije dobra vijest uoči početka školskih praznika u Bavarskoj od kuda u Istru dolazi najveći broj njemačkih gostiju. Strah se definitivno uvukao svima u kosti i nitko ne želi putovati. Doduše, u glavnom bavarskom gradu brzo se situacija vratila u normalu, ali nikome nije svejedno. Tako nam barem kaže Selimir Ognjenović koji u Muenchenu ima sjedište svoje agencije ID Riva Tours, inače specijalist za Hrvatsku.

- Situacija se sada stišala, ali ostaje činjenica da je jedan 18-godišnji državljanin Njemačke s dvojnim državljanstvom počinio atentat i usmrtio devetero ljudi i na kraju ubio sebe. To svima ledi krv u žilama. Srećom to nije ista situacija kao što je bila u Parizu. Naravno da je takva situacija utjecala na život u gradu, ali se sve brzo normaliziralo. Nisam ni znao da u Munechenu ima tako puno policije, dok nisu zbog ove situacije svi izašli na ulice i pomogli da se sve brzo normalizira. Nakon napada, zatvorila se podzemna željeznica, a svi smo morali ostati u kućama. To nikome nije ugodan osjećaj, kaže nam Ognjenović.

Veli da ovakva situacija zasigurno ne može biti dobra za turizam, kako hrvatski, tako i globalni.

- Srećom nije se desio incident većih razmjera, ali takav što ostaje ljudima u glavama, i to u vrijeme prije početka školskih praznika kada se najviše putuje. Naravno da se sada nikome ne da nigdje ići jer svi razmišljaju o sigurnosti. Tako nešto ubije ti svako zadovoljstvo. Više ne postoje sigurna mjesta. Svijet

postaje nesigurno mjesto i to sigurno ne ide u prilog putovanjima, veli on.

Ipak, srećom ova situacije nije omela turistički promet prema Mediteranu, pa tako i Istri gdje su se jučer bilježile velike gužve, kako na graničnim prijelazima, tako i na Istarskom ipsilonu te drugim cestama. Ognjenović kaže da zbog ove situacije promet oko Muenchena nije stajao te da se sve odvijalo uobičajeno. Inače, upravo na tom mjestu redovito se događaju velike gužve kada je riječ o odlasku Nijemaca u smjeru mora. 

U nacionalnoj turističkoj organizaciji također tvrde da ovakva situacija nije negativno utjecala na hrvatski turizam. - Nemili događaj iz Njemačke samo je jedan u nizu onih koji su u posljednje vrijeme zabrinuli svjetsku javnost i pokazali kako je trenutna geopolitička situacija nepredvidiva. S aspekta turizma, sigurno da ovakvo okruženje negativno utječe na spremnost turista za putovanja. Njemačka je naše najvažnije tržište i svakako da pažljivo pratimo turistička kretanja, kako na njemačkom tako i na svjetskom tržištu općenito. Iako se sezona u Hrvatskoj odvija sukladno planovima te do sada nismo uočili negativne posljedice za hrvatski turistički sektor, naglašavamo kako nam je svima u interesu sigurno globalno okruženje, zaključuju u Hrvatskoj turističkoj zajednici. (B. BAN)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter