Obama za potpuno priznanje armenskog masakra

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je u četvrtak na "potpuno, iskreno i pošteno" priznanje masakra počinjenog 1915. nad Armencima, a nakon izraza sućuti što ih je premijer Recep Tayyip Erdogan u srijedu u ime Turske uputio potomcima žrtava.

"Potpuno, iskreno i pošteno priznanje činjenica u interesu je sviju", stoji u priopćenju američkog predsjednika što ga je objavila Bijela kuća u povodu 99. godišnjice obilježavanja genocida nad Armencima za vrijeme Osmanskog Carstva.

Obama ni u jednome trenutku nije spomenuo riječ genocid te je koristio termin "masakr". Uz to, nije prozvao izravno Tursku, saveznicu Washingtona u NATO-u.

Uoči održavanja komemoracija, turski premijer je u potezu bez presedana izrazio sućut potomcima Armenaca ubijenih 1915.

Armenski predsjednik Serž Sargisjan ocijenio je pak u četvrtak kako se "genocid nastavlja" dok Turska, sljednica Osmanskog Carstva, nastavlja poricati njegovo postojanje. Pozvao je Ankaru na "priznavanje i osudu" genocida.

Na današnji dan, 24. travnja 1915., počeo je prvi genocid 20. stoljeća. Stotine tisuća Armenaca, stanovnika Osmanskog Carstva, deportirane su, mnogi od njih su ubijeni (1,5 milijuna po armenskim izvorima), a većina njihove imovine oduzeta je. Turska ni 99 godina nakon događaja ne priznaje masakr kao genocid. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter