Novinar New York Timesa mora na sud zbog knjige

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Savezni sud odlučio je u utorak da novinar New York Timesa James Risen mora na sudu odgovarati na pitanje o svojoj knjizi u kojoj u detalje opisuje propali CIA-in pokušaj da potkopa iranski nuklearni program.

Taj je slučaj postao mjerilo novinarskih sloboda, piše Reuters. Iako je Risen odlučan da ne objavi izvor, tužitelj ga kani pitati je li potpisao ugovor o tajnosti podataka s osobom koja mu je dala određene podatke upotrebljene u knjizi Ratno stanje (State of War), objavljenoj 2006. Tužitelji su najavili i da će ga ispitati o naravi odnosa s bivšim CIA-inim agentom Jeffreyjem Sterlingom koji čeka suđenje jer je Risenu odavao podatke.

U utorak je na kratkom ročištu u Alexandriji u saveznoj državi Virginiji sutkinja Leonie Brinkema zapovjedila Risenu da 5. siječnja dođe na sud radi razgovora o tome na koja će pitanja odgovarati tužiteljima i Sterlingovoj obrani. Risenov odvjetnik rekao je da će njegov klijent doći na zakazano ročište ako tužitelji izdaju obvezujući nalog, a oni su pristali. Sterlingovi odvjetnici kažu kako imaju mnogo pitanja za Risena te kako je "gotovo... nepojmljivo" da će svoja pitanja ograničiti na ona malobrojna koja su tužitelji predložili. Brinkema je rekla kako će se pobrinuti da parametri Risenova svjedočenja budu "apsolutno u kamenu zapisani" prije siječanjskoga suđenja Sterlingu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter