Njemački strojovođe ponovo stupili u štrajk

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemački strojovođe započeli su u utorak najavljeni sedmodevni štrajk, a zasad nema naznaka da bi moglo doći do dogovora između njihovog sindikata i poslodavaca.

Sindikat strojovođa GDL pozvao je svoje članove da izađu s posla u noći na utorak u 2 sata te da se ne vrate do 9 sati u nedjelju.

Vozači teretnih vlakova već su u ponedjeljak poslije podne stupili u štrajk.

Claus Weselsky, koji vodi GDL, optužio je njemačku željezničku kompaniju Deutsche Bahn da je kriva za štrajk koji je posljedica spora oko plaća i radničkih prava.

Njemački su strojovođe od rujna štrajkali osam puta.

Deutsche Bahn priopćio je ranije kako je uvjeren da će oko trećine željezničkih usluga na duge pruge biti operativno unatoč štrajku.

Poslovne procjene govore da će štrajk donijeti gubitke ekonomiji od oko 100 milijuna eura dnevno zbog čega su njemačke tvrtke osudile u ponedjeljak planove strojovođa za pokretanje sedmodnevnog štrajka.

"Eskalacija spora zbog plaća s Deutsche Bahnom rezultirat će ogromnom štetom za njemačku industriju", izjavio je Dieter Schweer iz Njemačkog industrijskog saveza.

"To će dovesti do praznih skladišta, a također će rezultirati prekidom opskrbe i stvorit će gubitke u mnogim granama industrije", rekao je Schweer.

Njemački sindikat strojovođa GDL pozvao je u nedjelju u sedmodnevni štrajk zbog spora s Deutsche Bahnom oko plaća i pregovaračkih prava. GDL traži povećanje plaća za 5 posto i smanjenje radnog tjedna s 39 na 37 sati. Želi također pravo da pregovara u ime drugih zaposlenika željeznica.

Deutsche Bahn preveze u prosjeku 5,5 milijuna putnika na dan i oko petine teretnog prometa odnosno više od 620.000 tona na dan.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter