Njemački obavještajci: IS dugoročno velika prijetnja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Militanti Islamske države (IS) i ubuduće će moći izvoditi akcije u Iraku unatoč zračnim udarima snaga predvođenih SAD-om i pokušajima Iraka da vrati izgubljena područja, procjenjuje njemačka obavještajna služba BND u izvješću objavljenom u utorak.

Njemački obavještajci također zvone na uzbunu zbog rastućeg broja islamskih militanata u samoj Njemačkoj spremnih na odlazak u Irak i Siriju kako bi se pridružili IS-u i upozoravaju na rastuću opasnost od nasilnih sukoba na njemačkim ulicama između suprotstavljenih radikalnih skupina.

Islamska država zauzela je ove godine velika područja u Iraku i Siriji i proglasila islamski kalifat, ubijajući i progoneći šiitske muslimane, kršćane i pripadnike drugih skupina koje ne prihvaćaju njihovu radikalnu verziju sunitskog islama. BND je u izvješću u utorak poručio da je IS u stanju uspješno djelovati u zapadnoiračkoj pokrajini Anbaru kao i u okolici Bagdada te da radi na novačenju iračkih sunita u borbi protiv koalicije predvođene SAD-om.

"Kontinuitet političke i sigurnosne praznine u Iraku u doglednom će razdoblju znatno osnažiti teroriste i radikalne skupine", piše u izvješću. BND tvrdi da borbe između IS-a i kurdskih snaga u sirijskom gradu Kobaniju u Siriji, blizu turske granice, pokazuju da su islamski militanti u stanju izvoditi napade čak i onda kad im je pokretljivost oslabljena zračnim napadima koalicije predvođene SAD-om.

Kad je riječ o ulozi snaga sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, BND procjenjuje da su one zbog ograničenih mogućnosti koncentrirane u gradskim sredinama poput Damaska, Homsa, Hame i Alepa na potezu sjever-jug i uzduž obalne crte, gdje su postigle određene vojne uspjehe. Asadove su snage uglavnom okrenule leđa slabo nastanjenim istočnim dijelovima Sirije, dopustivši IS-u da ondje proširi područje svoga utjecaja, smatra BND. Sestrinska služba BND-a, Služba za zaštitu ustavnog poretka (BfV), zadužena za obavještajno djelovanje unutar Njemačke, istodobno je objavila da je u toj zemlji u porastu broj salafističkih islamista, a time i broj mogućih novih članova IS-a. Oko 450 osoba iz Njemačke otputovalo je u Siriju ili Irak kako bi se pridružili IS-u.

Prema izvješću BfV-a, među salafijama u Njemačkoj ima i Čečena koji žive u toj zemlji, a neki od njih posebno su aktivni i nasilni. BfV je također upozorio na porast broja obračuna u Njemačkoj između islamističkih skupina i pobornika kurdske neovisnosti, što je prema mišljenju te službe odjek borbi u Kobaniju. "Salafije novače borce za IS. Od ljeta 2014. Kurdska radnička stranka (PKK) novači svoje sljedbenike za borbu protiv IS-a", objavio je predsjednik BfV-a Hans-Georg Maassen u izvješću te službe. Sekularni PKK već se desetljećima bori protiv turskih vladinih snaga u cilju ostvarenja samostalnosti u područjima na kojima žive na jugoistoku Turske.

Borbe u i oko Kobanije u posljednjim tjednima stvorile su ponovni pritisak na krhki mirovni proces između Turske i Kurda u Turskoj.

"Zabrinuti smo zbog mogućnosti eskaliranja nasilnih sukoba ekstremista na našim ulicama", rekao je Maassen, upozoravajući na najnoviji val sukoba u njemačkim gradovima između salafija i Kurda, a posebice na sukob između salafija i skupina koje podupiru krajnju desnicu u nedjelju u Koelnu. Izvješća BND-a i BfV-a objavljena su uoči za utorak najavljene tiskovne konferencije šefova njemačkih obavještajnih služba i ministra unutarnjih poslova o borbi protiv terorizma. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter