Njemačka vlada odobrila slanje vojnika u Irak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemačka vlada odobrila je u srijedu slanje stotinjak njemačkih vojnika u sjeverni Irak koji će obučavati kurdske snage pešmerge za borbu protiv militanata Islamske države.

Islamska država je izazvala međunarodnu zabrinutost nakon što je zauzela velike dijelove Iraka i Sirije i proglasila islamski "kalifat". Zapadne sile smatraju Kurde važnim bedemom u borbi protiv daljnjeg napredovanja Islamske države.

U posljednjih nekoliko mjeseci Francuska, Britanija, Njemačka i drugi počeli su naoružavati Kurde, čije se oružje još iz sovjetskog doba pokazalo neučinkovitim protiv pobunjenika naoružanih oružjem ukradenim od iračke vojske.

"S Islamskom državom na Bliski istok se vratio pravi barbarizam", izjavio je njemački šef diplomacije Frank-Walter Steinmeier dodajući da je to teroristička skupina koja je pokazala nezamislivo nasilje prema svima koji su joj se usprotivili.

Njemačka, koja je desetljećima oprezna kada se radi o slanju vojnika i oružja u zone sukoba, već je poslala vojnu pomoć Kurdima u sjevernom Iraku, ali ne sudjeluje u zračnim udarima protiv Islamske države koje predvodi SAD.

Njemački vojnici, čije će sjedište biti oko Arbila, pridružit će svojim kolegama koji su već u sjevernom Iraku kako bi pešmergama dali osnovnu obuku kao i specijalizirane upute glede taktike, prve pomoći i uklanjanja eksploziva.

Parlament će glasati o toj misiji početkom 2015. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter