Njemačka teškim bolesnicima dopustila uzgoj marihuane

Ilustracija (arhiva)
Ilustracija (arhiva)

Njemački sud odlučio je u utorak da osobe koje trpe kronične bolove mogu uzgajati marihuanu "u terapeutske svrhe".

Pet osoba koje trpe kronične bolove žalile su se sudu u Kölnu nakon što im je njemački Savezni zavod za lijekove i za medicinske uređaje (BfArM) odbio zahtjev za uzgoj te biljke kod kuće.

Sud je presudio da BfArM mora preispitati tri zahtjeva koja je odbio. Premda su svi podnositelji žalbe mogli kupovati i konzumirati marihuanu u terapeutske svrhe, htjeli su uzgojiti svoje biljke jer si nisu mogli priuštiti lijek, a zdravstveno osiguranje nije im pokrivalo taj trošak.

Sud je odlučio da tri podnositelja žalbe ispunjavaju uvjet za proizvodnju lijeka budući da je "prilično sigurno" da treća strana neće imati pristup biljci i proizvodu.

"Ovo ne znači da svatko može početi uzgajati marihuanu kod kuće - ovo vrijedi samo za one koji su teško bolesni i ništa drugo im ne pomaže", rekla je glasnogovornica suda Stefanie Seifert, dodajući da uzgoj ostaje protuzakonit za sve ostale.

Sud je istaknuo da se za svaki pojedini slučaj mora procijeniti ispunjava li netko zahtjeve za uzgoj vlastite marihuane. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter