Njemačka će prihvatiti stotine migranata iz Italije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemačka se suglasila prihvatiti stotine migranata blokiranih u Italiji kako bi oživjela propali plan Europske uniie o relokaciji migranata, najavio je u utorak talijanski ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano.

Europska je komisija prošle godine, kako bi olakšala teret članicama EU koje su prve na udaru izbjegličkog vala, izradila plan premještaja tisuća migranata iz Grčke i Italije u druge države EU.

U okviru toga plana trebalo se premjestiti do 40 tisuća migranata iz Italjie u dvije godine no do sada je premješteno tek njih nekoliko stotima jer su druge članice nespremne prihvatiti tražitelje azila i izbjeglice.

"Danas smo čuli da će od rujna stotine izbjeglica svaki mjesec moći otići u Njemačku. Ukoliko stvari krenu dobro s Njemačkom mislim da će ići dobro i s drugim zemljama", rekao je Alfano.

Italija je prihvatila više od 420.000 migranata koji su brodovima stigli do njezine obale od početka 2014.

Mnogi su produžili odmah u druge europske zemlje no snažnije granične kontrole to su zaustavile i došlo je do blokiranja tisuća migranata u Italiji u tranzitnim i izbjegličkim logorima.

U programu premještanja mogu sudjelovati samo izbjeglice iz Sirije, Eritreje i Iraka što znači da većina migranata iz zapadne Afrike ostaje blokirana u Italiji.

U prvih sedam mjeseci 2016. Italije su se domogla 3915 Eritrejaca, 787 Sirijaca i 686 Iračana. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter