Nesmjenjivost vlasti - glavni problem Crne Gore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šef Delegacije Europske unije u Podgorici Mitja Drobnič ocijenio je da je jedan od temeljnih problema Crne Gore koncentracija moći, jer se vlast u toj zemlji nije mijenjala posljednjih 20 godina.

Drobnič je, kako u petak prenose podgorički mediji, u intervjuu za American Times kazao da, kao i u poslovnom svijetu, konkurencija donosi kvalitetu i u politici.

"Jedan od problema ove zemlje je koncentracija moći, jer nije bilo redovne promjene u vladi u posljednjih 20 godina", kazao je Drobnič.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome kada bi Crna Gora mogla pristupiti EU-u, rekao je da će se to moći procijeniti za otprilike pet godina, jer se za sada ne zna koliko će brzo zemlja napredovati u provođenju potrebnih reformi.

Ne radi se samo o usvajanju zakonodavstva EU-a, već i o provođenju tih zakona u praksi i u ostvarivanju potrebnih mjerila, upozorio je on.

Drobnič je konstatirao da je crnogorska vlada uspješno pokrenula ustavne promjene koje imaju za cilj nezavisnost sudstva, no da će EU sada pratiti njihovu primjenu u praksi.

Upozorio je i na probleme pravne nesigurnosti i kompliciranih procedura potrebnih za pokretanje stranih ulaganja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter