Nepalske šerpe se više neće penjati ove sezone

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nepalski vodiči objavili su u utorak da odlaze iz baze na Everestu i završavaju ovogodišnju sezonu, odajući tako počast kolegama koji su u petak poginuli u lavini.
"Održali smo sastanak i odlučili da se ove godine više ne penjemo i tako odamo počast našoj braći. Odluka šerpa je jednoglasna", rekao je jedan od njih iz baze.
 
"Neki vodiči već su otišli a preostali će tu biti još ovaj tjedan, dok se ne spreme za odlazak", dodao je Tulsi Gurng, čiji je brat stradao u petak.
 
Trinaest šerpa je stradalo u petak u lavini i tijela trojice su dalje pod snijegom u najsmrtonosnijoj nesreći ikada zabilježenoj na padinama Everesta.
Šesnaest osoba je poginulo na planinama prvog dana penjanja. Njihova odluka anticipira rezultat razgovora šerpa i nepalske vlade.
 
Nepalski vodiči su zaprijetili da će završiti sezonu ako vlada ne odgovori do ponedjeljka na njihova traženja, posebice na zahtjeve za boljom financijskom podrškom obiteljima žrtava i boljim osiguranjem.
 
Iskusni zapadnjački alpinisti su otišli iz kampa u utorak poslijepodne u Katmandu i pokušat će pomoći u rješavanju te krize.
Šerpe su vrsni planinari, vodiči i nosači u ekspedicijama na vrhove Himalaje i zarađuju između 3.000 i 6.000 dolara po sezoni, ali su slabo osigurani.
 
Više od 3.000 ljudi, uglavnom šerpa, poginulo je na padinama najvišeg vrhunca na svijetu od prvog uspona 1953. Edmunda Hillaryja i Tenzing Norgaya.(Hina) 

Podijeli: Facebook Twiter