Nekadašnji ruski zastupnik ubijen u Kijevu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekadašnji ruski zastupnik Denis Voronenkov, izbjegao u Ukrajinu, ubijen je u četvrtak mecima u središtu Kijeva, objavila je kijevska policija na televiziji, dok je predsjednik odmah kazao kako se radi o "terorističkom činu".

Voronenkov je svjedočio pred ukrajinskim sudom protiv bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, svrgnutog s vlasti proeuropskom pobunom na Majdanu u veljači 2014.

Oko 11.30 sati po lokalnom vremenu "došlo je do pucnjave ispred hotela Premier Palace, jedna je osoba ubijena, dvije ranjene i hospitalizirane", izjavio je Andrej Griščenko, šef policije Kijeva za  ukrajinskoj televizijskoj postaji 112 Ukrajina.

"Već smo utvrdili identitet žrtve. Radi se o ruskom političaru, nekadašnjem zastupniku Dume. Da, potvrđujem da je to Denis Voronenkov", nastavio je on.

Istražitelji sumnjaju u naručeno ubojstvo.

Prvi podaci istrage govore da je nekadašnji zastupnik izašao iz hotela "s tjelesnim čuvarom te da je tada nepoznata osoba otvorila vatru", piše u priopćenju kijevske policije.

U listopadu 2016. Voronenkov je pobjegao u Ukrajinu sa suprugom Marijom Maksakovom.

U prosincu je dobio ukrajinsko državljanstvo nakon što je svjedočio protiv Viktora Janukoviča.

Voronenkova je tražio ruski istražni odbor, optužujući ga za "prijevaru" zbog djela počinjena početkom 2010.-ih.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je da se radi o "terorističkom činu", te da nije slučajnost da se to dogodilo danas kada je došlo do eksplozije i požara u skladištu oružja na istoku Ukrajine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter