Najmanje 80 ubijenih u borbama u Adenu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje 80 ljudi, uglavnom civila, ubijeno je u u borbama između Hutija i mjesnih simpatizera predsjednika Abd-Rabbua Mansoura Hadija u jemenskom lučkom gradu Adenu, saznaje se od humanitarnih djelatnika i stanovnika.

Među mrtvima je barem 40 jemenskih civila koji su pokušali pobjeći pred teškim borbama u Adenu u srijedu, a borci Hutija pucali su po njihovu brodu, rekli su humanitarni djelatnici. Na brodu je bilo oko 50 ljudi, koji su pokušavali iz adenske četvrti al-Tawahi dospjeti u sigurnije mjesto al-Buraiqa.

Lokalni stanovnici i humanitarni djelatnici tvrde da je još 40 osoba, među kojima je i jedan viši vojni časnik, pobinulo u borbama tijekom noći u drugim dijelovima Adena, a među poginulima je oko 30 boraca Hutija i 10 lokalnih pripadnika oružanih skupina.

Prema tim izvorima, zračni napadi pod vodstvom Saudijske Arabije omogućili su mjesnim borcima da odbiju ofenzivu Hutija na al-Tawahi i da im unište tri tenka.

Među poginulima u borbama tijekom noći nalazi se i general Ali Nasser Hadi, tvrde mještani. Predsjednik Hadi na njegovo je mjesto imenovao generala Saifa al-Baqrija.

Međunarodna koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije pokrenula je 26. ožujka zračne napade na Hutije, saveznike Irana, koje podupiru snage vjerne bivšem jemenskom predsjedniku Ali Abdullahu Salehu. Huti su zauzeli dijelove zemlje uključujući i glavni grad Sanaau.

Prema procjenama Ujedinjenih naroda, oko 20 milijuna ljudi ili 80 posto pučanstva u Jemenu izloženo je gladi.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter