Muslimani obilježavaju ramazanski Bajram

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ramazanski Bajram je jedan od dva najveća islamska praznika koji se obilježava na kraju jednog od posebnih mjeseci u islamu - Ramazanu, a neke od temeljnih dužnosti svakog muslimana su post koji se provodi u tom mjesecu, kao i obveza da se tijekom trideset dana Ramazana muslimani uzdržavaju od hrane, pića i spolnog kontakta od zore pa do zalaska sunca.

Muslimani u svojoj tradiciji imaju dva velika "mubarek" dana, dva bajrama - ramazanski i Kurban-bajram. Bajrami su dani igre, veselja i pjevanja pobožnih pjesama. Sve ovo treba biti u skladu s propisima vjere, ne zanemarujući islamske dužnosti koje muslimani trebaju izvršavati u svom životu.

Ramazanski bajram nastupa 1. ševvala, desetog mjeseca hidžretskog kalendara, koji ove godine pada 28. srpnja. Muslimani se toga bajrama raduju jer su ispostili mjesec Ramazan, obnovili svoja znanja i potvrdili svoju pokornost Bogu Uzvišenom. Ovaj bajram traje tri dana. Muslimani se na Bajram okupaju, obuku najbolja odijela, posjećuju groblja, obilaze rodbinu, prijatelje, susjede, dijele sadaku (odrađuju plemenita djela u ime Alaha).

Svaki vjernik musliman Ramazanom, mjesecom posta, u prilici je okušati snagu svoje volje i pobijediti svoje strasti, koje ga bezgranično vode požudi za jelom, pićem, intimnim odnosima i materijalnim uživanjem.

I svakog takvog vjernika, koji se uspio kontrolirati i tijelu pokazati da su duša i razum ono što njime upravlja, a ne strast i stomak, nakon tih tridesetak dana vježbanja snage volje čeka pravo veselje, praznik i radost jer je pokazao sebi da je makar u tom jednom mjesecu u godini uspio uspostaviti ravnotežu između duhovnog i materijalnog, između prohtjeva duše i tijela i izaći kao pobjednik nad onim što ga vuče prizemnosti.

Ramazan je i prilika muslimanima da očiste svoje srce i vrate se korijenu, kako bi razmislili o svojoj srži, kako bi u dubinama duše potražili dobrotu.

Važan element Bajrama je i njegova javna manifestacija - obavljanje skupnog namaza, pojačana porodična i osobna higijena (kupanje, uljepšavanje kuća i dvorišta), lijepo oblačenje, posjet rodbini i prijateljima, čestitanje usmeno ili pismeno te međusobno ugošćavanje.

Socijalna strana ramazanskog Bajrama je očita, jer obuhvaća stare i mlade, bogate i siromašne, muškarce i žene, pojedince i institucije. Bajramski dani predstavljaju i odmor od fizičkog napora i pripremu za novi rad.

Tradicionalna jela u Bošnjaka, kojih u Hrvatskoj po zadnjem popisu stanovništva ima preko 30 tisuća, za Bajram su: baklava, hurme (datule), sarma, punjene paprike i druga narodna jela. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter