Moskovska gradska uprava (opet) zabranila gay pride

Ilustracija (D. TADIĆ/CROPIX)
Ilustracija (D. TADIĆ/CROPIX)

Moskovske gradske vlasti u srijedu su ponovno odbile zahtjev homoseksualnih aktivista za održavanje gay pridea u ruskoj prijestolnici, istaknuvši da je njihov cilj "poštovanje morala" i "domoljublje".

"Pripremili smo odgovor na sve zahtjeve organizatora i izražavamo naše protivljenje", rekao je čelnik gradske uprave Aleksej Majorov, a prenijela je agencija Interfaks. "Moramo se zauzimati za poštovanje morala i učiti mladi naraštaj domoljublju a ne stranim vrijednostima", rekao je.

Čelnik je, kako prenosi Ria Novosti, dodao da će policija reagirati na svaki pokušaj organiziranja parade ponosa bez dopuštenja. U ponedjeljak je homoseksualna udruga predala moskovskoj gradskoj upravi zahtjev za održavanje javnog skupa i šetnje 25. i 26. svibnja u jednom parku u prijestolnici. Jedan od organizatora Nikolaj Aleksejev rekao je u srijedu ujutro u priopćenju da će u slučaju zabrane uložiti žalbu na sudu.

Moskovske vlasti svake godine odbijaju zahtjev homoseksualnih aktivista za organiziranje javnih skupova. Homoseksualni aktivisti u Rusiji ne uživaju naklonost javnosti. Sve do 1993. sklonost osobama istog spola smatrala se kaznenim djelom, a do 1999. psihičkom bolešću.

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je koncem veljače da bi Rusija mogla preispitati ugovore o posvajanju djece zaključene sa zemljama koje su legalizirale istospolni brak. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter