Ministarstvo: U Austriji nema oboljelih od ebole

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Krizni stožer Ministarstva zdravlja održao je danas sastanak zbog sumnje na pojavu te bolesti u Austriji, ali je u međuvremenu potvrđeno da u toj zemlji nema oboljelih od ebole.

Na sastanku je utvrđeno da je rizik od zaraze virusom ebole u Hrvatskoj i dalje iznimno nizak i da u njoj nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze tom bolešću, priopćilo je Ministarstvo zdravlja. Kod 18 osoba koje su pod zdravstvenim nadzorom u Hrvatskoj nema nikakvih simptoma koji bi ukazivali na bolest ebole. Hrvatska mjere pojačanog nadzora i dalje provodi u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Europske komisije, još od druge polovice travnja, zbog izbijanja ebole u Sierri Leone, Liberiji, Maliju, Gvineji i Nigeriji. Mjere nadzora provode se u koordinaciji s Kriznim stožerom Ministarstva zdravlja i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Ministarstvom unutarnjih poslova i Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, a prema odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, Zakona o sanitarnoj inspekciji te pripadajućim pravilnicima i protokolima.

Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti propisuje da su osobe koje u Republiku Hrvatsku dolaze iz država u kojima postoji virusna hemoragijska groznica osobe pod zdravstvenim nadzorom. Zakonom je propisano da se takve osobe stavi pod zdravstveni nadzor u trajanju od 21 dana. Mjere koje Hrvatska provodi u skladu su s onima koje je Svjetska zdravstvena organizacija dala za ostatak svijeta.

Ukoliko bude potrebe za provedbom dodatnih mjera, Ministarstvo zdravlja će o tome pravovremeno obavijestiti javnost. Virus ebole ne prenosi se zrakom poput virusa gripe, već izravnim kontaktom s krvlju ili drugim tjelesnim tekućinama zaraženih osoba, živih ili preminulih, ili životinja poput majmuna, šumskih antilopa i šišmiša. U to je uključen i nezaštićen spolni odnos s pacijentima do sedam tjedana nakon njihova oporavka. Uobičajenim kontaktom s ljudima koji ne izgledaju bolesno, na javnim mjestima, ne prenosi se virus ebole.

Zaraženi ljudi, u vrijeme inkubacije (prije pojave znakova bolesti), nisu zarazni za okolinu, jer počinju izlučivati virus tek kada se pojave znakovi bolesti poput povišene tjelesne temperature, povraćanja, proljeva, glavobolje ili grlobolje. Virusom ebole ne može se zaraziti putem predmeta (osim ako su svježe kontaminirani krvlju i tjelesnim tekućinama bolesnika), namirnica (osim mesa zaraženih životinja) ili kupanjem u bazenu. Virus ebole jednostavno se uništava sapunom, dezinfekcijskim sredstvima, sunčevim zrakama ili sušenjem. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter