Militanti iz zasjede ubili 11 alžirskih vojnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Islamski militanti u nedjelju su u napadu iz zasjede ubili najmanje 11 alžirskih vojnika koji su u planinskom dijelu zemlje, istočno od glavnoga grada Alžira obavljali rutinsku patrolu, objavili su sigurnosni izvori.

Riječ je o jednom od napada s najviše poginulih vojnika u posljednjih nekoliko godina. Pritom je ranjeno 11 vojnika.

Vojnici su u regiji Tizi Uzu, oko 120 km istočno od Alžira bili u ophodnji tražeći ekstremiste. Ondje su ih napali pripadnici sjevernoafričkog ogranka al Qaede, koji djeluju pod nazivom al Qaeda u islamskom Magrebu (AQIM), rekli su neimenovani izvori za Reuters.

Napad je uslijedio samo nekoliko dana nakon reizbora predsjednika Abdelaziza Bouteflike (77) za predsjednika države četvrti put za redom.

Nakon završetka sukoba s naoružanim islamistima devedesetih, napadi u Alžiru puno su rjeđi. Unatoč tomu alžirski dužnosnici strahuju od potencijalnog prijelaza u Alžir iz susjedne Libije boraca povezanih s al Qaedom koji su utočište potražili u udaljenim pustinjama na njezinu jugu.

Uporište boraca AQIM-a je u južnome Alžiru, no u posljednjih nekoliko mjeseci vojska je ubila nekoliko ekstremista u sjeveroistočnom planinskom dijelu zemlje, a sigurnosni izvori tvrde da je kod nekih pronađeno oružje podrijetlom iz Libije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter