Migranti pokušali na silu ući iz Grčke u Makedoniju

Ilustracija (Arhiva CROPIX)
Ilustracija (Arhiva CROPIX)

Više od 200 migranata blokiranih na grčko-makedonskoj granici, većinom Marokanaca, Alžiraca i Pakistanaca, pokušalo se u četvrtak na silu probiti u Makedoniju, srušivši bodljikavu žicu na graničnom prijelazu Idomeniju i zahtijevajući da im se dopusti nastavak puta prema sjevernoj Europi, javile su agencije.

Oni su bili među 1.500 migranata koji su bili prisiljeni ostati u blizini grčkog grada Idomenija zbog europske politike filtriranja migranata koji dolaze na Balkan po kojoj se prolaz dopušta samo izbjeglicama koje bježe pred oružanim sukobima u svojim zemljama - Sirijcima, Afganistancima i Iračanima.

Migranti su pri pokušaju proboja uzvikivali "Otvorite granice" i "Želimo u Njemačku", a makedonsku su policiju zasuli kišom kamenja i otpadaka. Nekolicinu njih koji su se uspjeli probiti u Makedoniju brzo je uhitila specijalna policija, čiji su se pripadnici brzo rasporedili uzduž 30-40 metara granice gdje je probijena žica.

Neki migranti kojima je ulazak u Makedoniju onemogućen počeli su se vraćati prema Solunu i Ateni, gdje vlasti pripremaju nekadašnji sportski kompleks za njihov prihvat. Uz pomoć dobrovoljaca, vlasti "nastoje malo pomalo uvjeriti migrante da vjerojatno neće moći proći" dalje prema Europi, rekao je u utorak grčki ministar za migracijsku politiku Janis Muzalas.

Istodobno je u posljednja 24 sata granicu na istom prijelazu, preko kojega su posljednjih mjeseci stotine tisuća migranata ušle u Europu, uzrokujući krizu bez presedana, bez problema prošlo oko 2.500 migranata koji, prema procjenama, imaju pravo na azil. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter