Migranti: Njemačka bi 12. svibnja ukida graničnu kontrolu?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemačka bi sredinom svibnja mogla privremeno ukinuti graničnu kontrolu uvedenu u rujnu bude li priljev migranata i dalje padao, rekao je u utorak njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere.

"Nećemo produljiti graničnu kontrolu nakon 12. svibnja ako broj (migranata) i dalje bude ovako nizak", nakon zatvaranja 'balkanske rute', rekao je Maiziere za austrijsku nacionalnu televiziju ORF.

Austrija je uvela graničnu kontrolu u rujnu kada je u Njemačku svakodnevno stizalo više od 10.000 migranata i izbjeglica.

Većina njih, Sirijci, Iračani i Afganistanci, bježali su od rata. Mnogi su se odlučili na opasno putovanje Egejskim morem, iz Turske u Grčku, odakle su balkanskom rutom išli na sjever Europe.

Njemačka je lani primila više od 1,1 milijun migranata. No De Maiziere je podsjetio da je broj tražitelja azila pao kada su u veljači Austrija i zemlje duž balkanske rute zatvorili granicu. Nedavno je ocijenio da ih sada na dan stiže tek 140.

U ponedjeljak je na snagu stupio dogovor Europske unije i Turske potpisan 18. ožujka po kojemu će se svi koji budu ilegalno stizali u Grčku vraćati u Tursku, pa tako i tražitelji azila iz Sirije. Zauzvrat će se iz Turske u EU premjestiti po jedan Sirijac za svakog vraćenog sunarodnjaka, a najviše 72.000 ljudi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter