Migranti iz Sirije i Iraka iz Istre prešli u Sloveniju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Skupina od šest migranata, odnosno dvije osobe iz Sirije, dvije iz Iraka te dvoje djece Iračana prešli su preko zelene površine državnu granicu iz Istre sa Slovenijom u mjesto Sečovlje između graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija. Grupu migranata je zatekla slovenska policija u nedjelju oko 15 sati, nakon čega su dovedeni u koparsku postaju. Od slovenske policije su zatražili međunarodnu zaštitu, odnosno azil, što je prvi takav slučaj u PU koparskoj, potvrdila nam je glasnogovornica ondašnje policije Anita Leskovec.

Naime, Leskovec nam pak nije znala reći koliko je muških, odnosno ženskih osoba bilo u grupi. Izjavila nam je da su nakon zakonske obrade osoba, u večernjim satima u nedjelju svi migranti odvezeni u azilni dom u Ljubljani gdje su ih preuzele nadležne državne službe. Nije nam znala reći koja je procedura u daljnjem postupku budući da taj dio nije u njezinoj nadležnosti. Potvrdila nam je da je to prvi takav slučaj da je skupina zatražila azil, a u zadnje vrijeme nisu imali evidentiranih slučajeva ilegalnih prijelaza preko granice. Šestorka je prešla državnu granicu na zelenoj površini na mjestu gdje nikada nije niti bila postavljena žilet žica, naime, sporna žica je bila razvučena do graničnog prijelaza Kaštel, dok prema prijelazu Dragonja nije nikada postavljena. No, prije Uskrsa je i ona do prijelaza Kaštel u potpunosti uklonjena.

Naime, međudržavnim dogovorom je nedavno doslovno prekinuta migrantska ruta koja se kretala kroz Srbiju, preko Hrvatske i Slovenije u Austriju i dalje u zemlje Europske unije. Unatoč tome, ima onih kojima je uspjelo prijeći strožu schengensku kontrolu i probiti se do slijedeće granice, a jedino što im preostaje je traženje azila, jer bi u protivnom bili vraćeni odakle su došli. Njihovo traženje azila je i dalje upitno budući da je nedavna europska regulativa znatno pooštrila uvjete za dobivanje statusa azilanta. (M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter