Merkel: Sankcije protiv Rusije su neizbježne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak je ponovila da cilj Europe ostaje suverena Ukrajina te da su sankcije protiv Rusije neizbježne dok se on ne ostvari.

Njemačka je čelnica to kazala pred zastupnicima Bundestaga nekoliko sati prije početka europskoga summita u Bruxellesu na kojemu će se raspravljati o budućnosti odnosa EU-a s Rusijom, umiješanom u sukob u Ukrajini i zahvaćenom financijskom krizom bez presedana. "Cilj naše akcije je da Ukrajina ostane suverena i teritorijalno ujedinjena te da može odlučivati o svojoj budućnosti", istaknula je Merkel kazavši kako će za to trebati "strpljenja i ustrajnosti". Glavna europska sugovornica ruskoga predsjednika Putina, Merkel je kazala da Europa i dalje želi dijalog s Moskvom te da je njezin cilj "europska suradnja s Rusijom u pitanjima sigurnosti".

"Dosad taj cilj nije postignut pa su sankcije i dalje neizbježne", kazala je, ponovivši da za ukrajinski sukob nema vojnoga rješenja. Pozvala je na političku i ekonomsku potporu Ukrajini, koja bi istodobno trebala "modernizirati svoje gospodarstvo, ojačati pravnu državu i krenuti u borbu protiv korupcije". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter