Merkel poziva na reformu WHO-a nakon ebole

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je u ponedjeljak da Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) mora poboljšati svoj način rada kako bi mogla brzo reagirati na krize poput ebole u zapadnoj Africi, "katastrofe" koja je odnijela više od 11.000 ljudskih života.

Svjetska zdravstvena organizacija i njezina glavna direktorica Margaret Chan izloženi su velikim kritikama zbog svoje spore reakcije na epidemiju ebole, koja je počela u Gvineji u prosincu 2013., ali je proglašena međunarodnom zdravstvenom prijetnjom tek u kolovozu 2014. "Trebali smo reagirati prije", kazala je Merkel na otvaranju godišnje konferencije WHO-a, koja je okupila predstavnike 194 države članice. "Vjerujem da ćemo, budemo li djelovali brže i budemo li imali jasnu zapovjednu strukturu, biti spremniji za suzbijanje krize poput ebole kada se ona idući put dogodi", kazala je. "WHO je jedina međunarodna organizacija koja ima univerzalni politički legitimitet u globalnim zdravstvenim pitanjima. Zato je važno da njezine strukture budu učinkovitije."

Merkel je kazala da će Njemačka dati 200 miljuna eura kako bi pomogla zemljama u razvoju da pojačaju svoju obranu od zaraznih bolesti, uključujući 70 milijuna za zapadnu Afriku. U Gvineji su se ponovno pojavili novi slučajevi ebole zbog zaraza tijekom pogreba, dok je Liberija prva od triju najteže pogođenih zemalja ovaj mjesec proglašena slobodnom od tog opasnog virusa, nakon što 42 dana nije zabilježen niti jedan novi slučaj. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter