Mas sutra raspisuje katalonski referendum

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Katalonski predsjednik Artur Mas u subotu će potpisati odluku o održavanju savjetodavnog referenduma o neovisnosti Katalonije, potez koji će vladu u Barceloni nesumnjivo dovesti u sukob sa središnjom vladom u Madridu.

Mas će donijeti odluku na temelju novog zakona o referendumu koji je katalonski parlament ogromnom većinom (106-28) usvojio prošli petak. Očekuje se da će španjolska vlada, koja smatra da je plebiscit o secesiji protuustavan, odmah nakon potpisivanja odluke tražiti sudsku zabranu održavanja referenduma. Kad bi dobio zeleno svjetlo, katalonski referendum održao bi se 9. studenoga, nešto manje od dva mjeseca nakon škotskog koji je Mas proglasio "lekcijom iz demokracije i jedinim načinom kako se rješavaju konflikti".

Ukoliko mu vlada zabrani referendum, a to je gotovo sigurno pošto mu se premijer Mariano Rajoy odlučno protivi, katalonski predsjednik najavljuje raspisivanje prijevremenih izbora u Kataloniji koji će ujedno biti i plebiscit o toj temi. Nekoliko stotina tisuća ljudi izišlo je na ulice Barcelone 11. rujna, na katalonski nacionalni praznik, i zatražilo održavanje referenduma o neovisnosti. Ankete pokazuje da velika većina Katalonaca želi da im se da pravo da kažu svoje na referendumu, ali i to da je biračko tijelo otprilike podijeljeno kad je u pitanju sam ishod referenduma.

Katalonija ima 7,5 milijuna stanovnika, odnosno 16 posto španjolskog, i dugo je najveća ekonomska snaga u državi koja grca pod teretom krize i četvrtina joj je populacije nezaposlena. Sa svojim jezikom i kulturom i već odavno postojećim pokretom za neovisnost koji je posljednjih godina dobio zamah upravo zbog ekonomskih poteškoća, Katalonija traži referendum o samoodređenju sličan onome koji je održan u Škotskoj 18. rujna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter