Marihuana od siječnja legalno u slovenskim ljekarnama

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

U slovenskim ljekarnama od siječnja će se legalno moći nabaviti kanabinoidi, kemijski preparati koji sadrže ekstrakt marihuane, a dosad su bili zabranjeni u susjednoj državi. Iako će pripravci marihuane koji se koriste u medicinske svrhe time biti bliži i dostupniji i hrvatskim građanima, unošenje i konzumacija takvih proizvoda u Hrvatskoj i dalje je protuzakonito i podliježe zakonskim sankcijama.

Slovenska je vlada ljetos izostavila dotad ilegalnu supstancu THC s liste zabranjenih droga, a taj je sastojak marihuane uvrstila među droge čiji je promet i primjena dopuštena u medicini, veterini te za pedagoške i znanstveno-istraživačke namjene. Promjenom uredbe, tamošnja je vlada omogućila legalnu kupovinu dosad zabranjenih preparata koji sadrže ekstrakt indijske konoplje, a mogli su se nabaviti samo na ilegalnom tržištu.

Stručna rasprava

Zahtjevi za legalizacijom marihuane u medicinske svrhe već su godinama predmetom rasprave u Hrvatskoj, ali se Vlada dosad odlučila samo na liberalizaciju uzgoja i primjene industrijske konoplje, koja s marihuanom i nema mnogo veze.

Ministar zdravlja Siniša Varga odlučio je ipak otvoriti stručnu raspravu na temu legalizacije marihuane u medicinske svrhe, a stručno povjerenstvo Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode trebalo bi se u dogledno vrijeme izjasniti o tome treba li u Hrvatskoj dopustiti uporabu lijekova na bazi kanabinoida ili dozvoliti pojedincima kontrolirani uzgoj konoplje kako bi se njome mogli liječiti, odnosno ublažiti simptome multiple skleroze, onkoloških i drugih teških bolesti. Dok se struka o tome ne odredi, konzumiranje marihuane u bilo kojem obliku ilegalno je u Hrvatskoj, pa se tako pred policijskim progonom može naći svatko tko se toga ne pridržava.

Odlazak po lijekove u susjednu državu omiljen je među hrvatskim građanima zbog niže cijene lijekova, a odsad će im tako teoretski biti dostupna i medicinska marihuana, koju se u Hrvatskoj uglavnom nabavlja na crnom tržištu.

Lijek na recept

Takav će legalni pripravak moći kupiti u Sloveniji uz recept tamošnjeg liječnika, jer bi za liječnike u Hrvatskoj izdavanje takvog recepta predstavljalo kazneno djelo. Ako ne žele prekršiti zakon, pripravak od marihuane moći će konzumirati na licu mjesta, jer se unošenje pripravaka na bazi marihuane preko hrvatske granice, kao i njhovo konzumiranje u Hrvatskoj do daljnjeg smatra prekršajem i podliježe zakonskim kaznama.

U zatvoru je, podsjetimo, nedavno završio teško bolesni Riječanin s multiplom sklerozom koji je u vlastitom dvorištu uzgajao marihuanu kako bi ublažio simptome i progresiju bolesti, a sličnih je slučajeva bilo još. Otkako je medicinska marihuana uz blagoslov stručnjaka u više europskih država dobila status legalnog medicinskog sredstva, Hrvati čekaju svoju priliku za liječenje, bez straha od sumnjivih pripravaka s crnog tržišta i rizika od policijskog progona.

Jeftinije nego u Austriji

Kako prenosi Hina, dozvolu za uvoz tetrahidrokanabinoida (THC) u Sloveniju dobila je tvrtka Lenis koja se bavi uvozom neregistriranih lijekova.

Od siječnja će se lijekovi s THC-om moći kupiti u ljekarnama, ali će je konzumenti morati plaćati iz vlastitog džepa. Lijekovi iz ekstrakta konoplje pripremat će se u ljekarnama kao tzv. magistralni pripravci, a uvoznik tvrdi da će biti jeftiniji od sličnih preparata koje se mogu dobiti u ljekarnama u Austriji. (Ljerka BRATONJA MARTINOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter