Mađarska zatvorila prihvatni centar za izbjeglice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mađarska vlada zatvorila je prihvatni centar za izbjeglice u mjestu Nagyfi, blizu južne granice, što su zahtijevale lokalne vlasti i gradonačelnik susjednog Algyoja, objavljeno je u četvrtak.

Gradonačelnik Aron Molnar rekao je kako su početkom ožujka općine Algyo, Hodmezovasarhely, Mako i Maroslele podnijele zajednički zahtjev za zatvaranjem kampa ministru unutarnjih poslova Sandoru Pinteru i voditelju vladina ureda Janosu Lazaru.

Zahtjev je dobio na hitnosti nakon dva incidenta u kojem su mladi muškarci iz kampa uznemiravali djevojke u lokalnom autobusu, rekao je Molnar.

Dodao je kako je ministar Pinter nedavno obavijestio vlasti Algyoja da je kamp zatvoren.

U svome pismu Pinter je napisao kako vlada kontinuirano prati stanje na mađarsko-rumunjskoj granici te da će narediti izgradnju ograde ako to bude potrebno.M

Mađarske je u 2015. podignula žičanu ogradu kako bi spriječila migrante i izbjeglice da na putu prema bogatim članicama Europske unije prelaze preko njezina teritorija. 

Molnar je izrazio nadu da u budućnosti u Nagyfu više neće dolaziti izbjeglice.

Vlada premijera Viktora Orbana je od početka migrantske krize 2015. zauzela protuimigracijski stav i protivi se planu Europske unije o raspoređivanju 160 tisuća migranata i diljem Europe. Mađarska će u rujnu ili početkom listopada održati referendum na kojem će se odlučivati o prihvaćanju bilo kakvih budućih sustava kvota Europske unije oko raspodjele migranata. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter