Mađarska policija zaustavila vlak s migrantima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mađarska policija u četvrtak je zaustavila u Bicskeu vlak s migrantima koji je bio na putu iz Budimpešte prema mjestu Sopronu na granici s Austrijom. Policija je u četvrtak nakon dva dana dozvolila stotinama migranata ulazak u glavni budimpeštanski kolodvor u kojem su se ukrcali u prazni vlak.

Vlasti su objavile kako su otkazani svi vlakovi za zemlje zapadne Europe, no vlak pun migranata ipak je napustio kolodvor i krenuo za Sopron u blizini austrijske granice. Ukrcane migrante prije toga su preko razglasa obavijestili da taj vlak ne ide nikuda i pozvali ih da ga napuste. U Bicskeu su počeli prazniti vlak dok su očajni migranti lupali po prozorima i vikali "Ne logor, ne logor". U tom gradu postoji prihvatni centar za migrante.

Vlak je okružen interventnom policijom. Drugi putnici prebačeni su u zamjenski vlak. Mađarska je najavila i da će policija u vlakovima kontrolirati migrante koji kreću prema zapadnim zemljama EU-a. Mađarska policija pridržavat će se schengenskih pravila Europske unije i provesti sve provjere na migrantima koji domaćim vlakovima putuju u zapadne zemlje, izjavio je u četvrtak voditelj ureda mađarskog premijera Viktora Orbana. Na novinskoj konferenciji Janos Lazar je također kazao da je razlog kaotičnog stanja na istočnom željezničkom kolodvoru u Budimpešti kontroverzna poruka Njemačke sirijskim migrantima.

"Tako je zbog toga što je Njemačka prije više od tjedan dana Sirijcima poručila da ih Njemačka čeka, pozvavši ih za postavljeni stol", slikovito se izrazio Lazar, dodajući da je naredni dan Njemačka onda pokušala provesti kontrolu nad migrantima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter