London nema planove ako Škotska izglasa neovisnost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanska vlada priopćila je u ponedjeljak da nema pričuvni plan za slučaj da Škotska izglasa neovisnost na referendumu, manje od tri tjedna prije predviđenog glasovanja o tome hoće li Škotska napustiti Veliku Britaniju.

Škotski birači će 18. rujna odlučivati žele li neovisnu državu. Ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da će Škoti vjerojatno glasovati sa ostanak u 307 godina staroj zajednici s Engleskom. Međutim, jedna anketa prošloga tjedna pokazala je da se vodstvo probritanske kampanje prepolovilo nakon televizijske debate, a analitičari kažu da je s obzirom na jedinstvenost prirode tog glasovanja - prvog takve vrste u britanskoj povijesti - jako teško predvidjeti ishod.

Prema ocjenama promatrača, glavni zagovornik neovisnosti, škotski premijer i čelnik Škotske nacionalne stranke (SNP) Alex Salmond, u raspravi je ostavio bolji dojam od čelnika probritanske kampanje, bivšeg laburističkog ministra financija Alistaira Darlinga. Debata je postavila važna pitanja poput toga koju bi valutu koristila neovisna Škotska i što bi se dogodilo s britanskim nuklearnim podmornicama koje imaju bazu u Škotskoj.

Britanska vlada odbila je u ponedjeljak razgovarati o tome što bi napravila u slučaju odlaska Škotske. "Na tome se ne radi", rekao je novinarima glasnogovornik premijera Davida Camerona odgovarajući na pitanje je li vlada napravila krizni plan u slučaju izglasavnja neovisnosti na referendumu u Škotskoj. "Vlada je u cijelosti usredotočena na iznošenje dovoljno uvjerljivih argumenata da se Ujedinjeno kraljevstvo održi zajedno", istaknuo je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter