Ljubljanski aerodrom kupuju Nijemci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemačka kompanija Fraport ponudila je najbolje uvjete za kupnju Aerodroma Ljubljana pa je izgledno da će ugovor o preuzimanju slovenske zračne luke potpisati već idući tjedan sa Slovenskim državnim holdingom (SDH), agencijom vlade koja upravlja portfeljem državne imovine i privatizacijom, piše u petak ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

Fraport je u zaključnim pregovorima ponudio znatno više od konkurenata na natječaju iz Italije i Francuske te nekoliko financijskih fondova koji su također bili zainteresirani, ali cijena po kojoj će ljubljanski aerodrom biti prodan službeno nije poznata, navodi list. Aerodrom Ljubljana jedna je od 15 tvrtki koje je slovenska vlada uključila u prvi krug privatizacije državne imovine, a "Dnevnik" navodi da s aerodromom u Sloveniji njemačka kompanija ima velike planove, osobito na području teretnog prometa, budući da ima velike planove u cijeloj regiji, a najbliži aerodrom kojim upravlja i ima ga u vlasništvu nalazi se u Bugarskoj.

Fraport je, kako navodi slovenski list, zainteresiran i za kupnju aerodroma Nikola Tesla u Beogradu i jedan je od najozbiljnijih konkurenata za njegovo preuzimanje. Prema navodima "Dnevnika", vjeruje se da postupak prodaje ljubljanskog aerodroma koji je u završnoj fazi neće u zadnji trenutak spriječiti politika s obzirom na ranije pritiske da se od prodaje infrastrukturnih poduzeća odustane.

List podsjeća da je budući predsjednik nove slovenske vlade Miro Cerar tijekom predizborne kampanje govorio kako je potrebna "primišljena privatizacija" i da od nekih projekata prodaje treba odustati, ali se nakon dobivanja parlamentarne većine predomislio. Isto tako, podsjeća "Dnevnik", izvanrednu sjednicu parlamenta na temu privatizacije koju želi zaustaviti prošlog je tjedna od Cerara zatražila stranka Udružena ljevica (ZL) koja ipak, po svemu sudeći, ostaje u opoziciji pa na privatizaciju neće imati utjecaja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter