Libija: Jordanski veleposlanik otet u Tripoliju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jordanski veleposlanik u Libiji otet je u utorak u Tripoliju, a njegov je vozač ranjen iz vatrenog oružja u najnovijem napadu na strane diplomate i državljane u toj zemlji kojom nakon pada režima Moamera Gadafija 2011. vlada nesigurnost.

- Jordanski veleposlanik Fawaz Aitan otet je jutros. Konvoj u kojemu je bio njegov automobil napala je skupina maskiranih ljudi koji su se vozili u dvama civilnim automobilima, rekao je za AFP glasnogovornik libijskog ministarstva vanjskih poslova Said Lassued.

Amman je potvrdio otmicu svog veleposlanika, diplomata najvišeg ranga koji je dosad otet u Libiji.

- Nepoznate maskirane osobe otele su Aitana jutros dok je išao na posao. Njegov vozač je ranjen iz vatrenog oružja i u teškom je stanju, rekao je jordanski premijer Abdallah Nsur u donjem domu parlamenta.

Medicinski izvor je pak rekao da je vozač, pogođen dvama mecima, operiran i da mu je život izvan opasnosti. Kako navodi libijska televizija Al Naba, vozač je marokanski državljanin.

Libijsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je otmicu veleposlanika rekavši da vlasti rade na tome da ga pronađu.

Nakon pada režima Moamera Gadafija 2011. diplomatska predstavništva u Libiji redovito su na meti napada i otmica.

Po diplomatskim izvorima u Tripoliju, te otmice nerijetko izvode milicije koje ih koriste kao sredstvo prisile za oslobađanje Libijaca zatočenih u inozemstvu.

Tako libijski izvori ne isključuju mogućnost da je Aitanova otmica povezana sa zahtjevima za oslobađanje libijskog džihadista koji je u zatvoru u Jordanu, Mohameda Saida al-Dursija, poznatijeg kao Mohamed al-Noss.

Učestalost takvih napada, za koje još nitko nikad nije odgovarao, svjedoči o potpunoj nesposobnosti novih libijskih vlasti da uspostave red u toj zemlji u kojoj vlada kaos i gdje milicije provode zakon nakon Gadafijeva pada, navodi France Presse. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter