Lavrov: Odgovorit ćemo ako Kijev napadne Ruse

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukrajinska vlada je priopćila u srijedu kako su njezine snage istjerale naoružane separatiste iz jednog grada u istočnoj Ukrajini u okviru »protuterorističke« operacije. Ministarstvo unutarnjih poslova je reklo da je operacija provedena u predgrađima Svjatigorska i da nije bilo žrtava. Ranije nije bilo izvješća o naoružanim ljudima u tom gradu koji se nalazi u blizini uporišta proruskih militanata u Slavjansku. »Tijekom protuterorističke operacije specijalnih snaga grad je oslobođen«, priopćilo je ministarstvo. »Trenutno policija obavlja ophodnje u Svjatigorsku i njegovoj okolici«.

Ukrajinska vlada objavila je u srijedu kraj uskrsnog primirja (za vrijeme kojeg je poginulo između troje i petero ljudi u Slavjansku) i vraćanje »antiterorističke akcije« na jugoistoku države u aktivnu fazu. Tom operacijom namjerava se eliminirati proruske aktiviste koji su u desetak gradova zauzeli upravne i policijske zgrade. Aktivna faza do srijede poslijepodne zapravo nije značila ništa, a Vitalij Jarema, zamjenik premijera zadužen za sigurnost, izjavio je da nova akcija još nije poduzeta, ali »u skoroj budućnosti poduzet će se odgovarajuće mjere i vidjet ćete rezultate«.

To što bismo mogli vidjeti moglo bi biti vrlo opasno. Naime, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov dao je intervju televizijskoj postaji na engleskom jeziku Russia Today te najavio da će Rusija biti prisiljena odgovoriti ugrozi li neka akcija interese ruskih građana.

- Ako naši legitimni interesi budu izravno napadnuti, kao što je bilo u Južnoj Osetiji, ne vidim drugog načina nego da odgovorimo, uz poštivanje međunarodnog prava, kazao je Lavrov u intervjuu koji je s njim vodila Sophie Ševardnadze, unuka posljednjeg ministra vanjskih poslova Sovjetskog Saveza Eduarda Ševardnadzea koji je na prijelazu stoljeća osam godina bio predsjednik Gruzije, a Južna Osetija o kojoj je Lavrov govorio Sophie Ševardnadze je formalno dio Gruzije u kojoj je Rusija vojno intervenirala 2008. godine i nakon toga ju priznala kao samostalnu državu.

Lavrov je u intervjuu kazao i da bi napad na ruske državljane bio napad na Rusku federaciju, a dio etničkih Rusa na istoku Ukrajine ruski su državljani. Ruski je ministar kazao da su ruske trupe koje su na vježbama blizu ukrajinske granice na ruskome tlu te da su tamo raspoređene kao odgovor na ukrajinsko raspoređivanje njihovih trupa. Jarema je u Kijevu izjavio da je Ukrajina dobila podršku Sjedinjenih Američkih Država, misleći pri tome na ovotjedni dvodnevni posjet potpredsjednika SAD-a Joea Bidena Ukrajini.(T. PONOŠ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter